Bericht

Biomassa in mijn tuintje

Geplaatst op 21 maart 2019, 09:06 uur

Lieve buren,

Het duurde bij mij enige tijd voordat het tot mij doordrong wat biomassa nou eigenlijk is. Ik had het kunnen weten, want in 2017 heeft Nuon op het verzoek van Natuurlijk IJburg een presentatie geven op Blijburg over hoe de centrale in Diemen, waar wij IJburgers (bijna) allemaal stadswarmte van kopen, gaat verduurzamen. Het is pas de afgelopen weken dat bij mij het kwartje aan het vallen is en dat ik dus goed begrijp dat we dus in Diemen bomen gaan verbranden. Bomen die ook nog eens van ver weg komen en met vervuilend vervoer hier heen worden gebracht. En wat komen er eigenlijk voor ziekmakende stoffen uit de pijp van die fabriek? Allemaal dingen die langzaam tot je doordringen.

Ondertussen houd ik mijn eigen tuintje zo groen mogelijk: met een groendak op het schuurtje en met het terugplaatsen van mijn kerstboompje. Als IJburger ben ik zelf biomassa aan het toevoegen en "onze centrale" gaat straks een ondenkbare hoeveelheid van zulk soort massa vernietigen, voor onze en mijn warmte...

Ik snap Nuon wel. De nationale overheid heeft ooit gezegd dat het verbranden (restafval) van bomen mag en geeft er zelfs subsidie voor, omdat het om een zogenoemde korte CO2-cyclus gaat. Dat betekent dat de bomen de afgelopen 40 jaar (ik weet niet precies hoe lang?) CO2 hebben opgeslagen en die CO2 komt dan weer vrij bij verbranding. Als je dan die bomen weer terug zet, dan maak je in enkele tientallen jaren de cirkel rond. Dat kan je duurzaam noemen. Evenveel de lucht in als opgeslagen door de bomen. "En Linda: het gaat om AFVAL uit productiebossen, waar je toch niets mee kan" wordt mij tegengeworpen. "Kleine takjes, rommeltjes". Maar lieve buren van Nuon: afval bestaat niet in een circulaire wereld. Laat die takjes lekker liggen om de grond te voeden en ten dienste te zijn van insecten. 

Anno 2019 zit er al zoveel CO2 in de lucht en zijn we met elkaar zo snel op weg boven de 2 graden opwarming uit te komen, dat we ons dit op zich logische verhaal niet meer kunnen permitteren. De aarde heeft heel erg veel EXTRA bomen nodig. In plaats van bomen te verbranden, moeten we bijplanten. We kunnen als mensen oogsten uit de bossen om onze huizen van te bouwen en stoelen en tafels en als we zorgen dat we veel meer bomen planten dan we oogsten, dan komt de balans weer terug. Dan komt er hopelijk een einde aan de massale insectensterfte, waar je luchtig over kan doen, want o wat is het fijn dat je auto niet meer vol met dode beestjes zit na een flinke rit naar Frankrijk in de zomer. Maar die beestjes horen er bij. Zonder die beestjes gaan wij mensen het heel moeilijk krijgen. Iets met voedselketen en bestuiving.

Ik begin langzaam maar zeker te balen dat mijn huis ooit is aangesloten op Nuon Stadwarmte. Klonk goed 17 jaar geleden toen we onze handtekening onder het koopcontract van het huis zetten. We hebben te maken met de "wet van de remmende voorsprong." We liepen ooit voor met verwarming middels restwarmte (zeg maar afval-warmte van de elektriciteitscentrale in Diemen), veel duurzamer dan je eigen gasketeltje. Geweldig! Maar nu zitten we vast aan dit logge systeem waarbij Nuon zelf mag beslissen welke warmte zij mij als klant gaan bieden? Alsof de barman je wijn gaat schenken waar je eerder bier had besteld. Alsof ik met de trein naar London wil en er een retourtje met het vliegtuig voor me wordt geboekt. 

Lieve buren, ik kan dus niet anders dan mij kritisch opstellen ten opzichte van Nuon. Hoe leuk de mensen ook zijn die daar werken, hoe hard ze ook werken en hoe erg ze hun best ook doen. Zij zijn onze buren en we zullen samen met hen tot andere oplossingen moeten komen. Zoals het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg zegt: het gaat niet om hoop op een betere wereld, het gaat om wat we DOEN, onze ACTIES. 

 

Mijn acties zijn:

 

* het groenhouden van mijn tuin

* 8 zonnepanelen waardoor ik al 4 jaar geen elektriciteitsrekening meer heb

* lage warmterekening door gedrag (80 euro per maand met 4 mensen)

* onderzoek naar alternatieven voor biomassa in Diemen en een gesprek met Nuon hierover voeren

* onderzoek of ik mijn huis van stadswarmte kan afhalen

 

Wat doe jij?

 

groetjes Linda

 

 

 

 

 

 

 

Documenten
Deel dit:
2 reacties

Jannike Oltmans

do 21 maart 2019 18:27
Ja, helder!
Ik baal er ook van en ik woon aan het water dus best de moeite waard om eens op onderzoek uit te gaan naar een waterwarmtepomp. Heb al eens globaal geïnformeerd en de kosten zijn ca €12.000.
Wat ik allemaal doe?
- wij zijn in het bezit van 5 winddelen van een windmolen
- hebben 12 zonnepane... lees meer

Eric Soyeux

za 23 maart 2019 14:01
Hoi Linda,
Ja, het zit me ook dwars dat we nu aan de NUON vastzitten. Misschien zouden we naast de petitie tegen de biomassa centrale in Diemen ook een petitie kunnen beginnen voor de Nuon met de eis om werkelijk duurzame opgewekte energie te krijgen met onze stadswarmte? Ben in ieder geval van plan n... lees meer