Nieuw bericht

Statushouders op IJburg: van Dromen naar Doen

geplaatst op 5 juli 2018, 09:47 uur, door Ellen Weers

In het afgelopen jaar hebben onder de bezielende, inspirerende leiding van  IJburgDroomt-IJburgDoet verschillende bijeenkomsten voor bewoners plaatsgevonden rond het thema Statushouders op IJburg. De aanleiding was de komst van het wooncomplex op kavel 13A.

Deze bijeenkomsten hebben geleid tot een beter, mooier en kleiner wooncomplex en een plan voor inrichting van het niet-bebouwde deel van de kavel. En daarnaast stond een klein legertje positief gestemde IJburgers klaar om te doen wat nodig was om de jongeren een warm welkom te heten in de buurt. Dat is geschiedenis maar hoe gaat het intussen? Een korte update:

Het complex dat een hele tijd ‘13A’ heette is per 1 juni opgeleverd en heet intussen ‘Set’. Set als in de filmwereld de plek waar mensen samen komen om in gezamenlijkheid een rol te nemen in de ruimte. Een naam ook, passend bij een buurt waar straten zijn vernoemd naar fotografen en filmmakers. In de afgelopen weken zijn veel jongeren al ingehuisd, aan het eind van de zomer zullen alle woningen worden bewoond door in totaal 160 bewoners tussen 18 en 27 jaar. Een bonte groep jonge mensen die (gaan) studeren, werken en hun plek gaan zoeken in het IJburgse. Degenen die  net een NL paspoort hebben gekregen zitten nu in de voortrajecten die leiden tot taal- en inburgeringsdiploma’s.

Mireille de Ruiter, bewoonster van IJburg en verbindingsofficier tussen IJburg de wijk en de jongeren, heeft in de afgelopen weken overuren gedraaid. En met haar een team van IJburgers die gezamenlijk zorgen voor de voorgenomen ‘zachte landing in de wijk’.

Wat is er zoals gebeurd in de afgelopen weken?

- Er is een Weggeefmarkt georganiseerd 

- De Flexbieb heeft haar ruimte omgebouwd tot Taalcafé en vrijwilligers zijn gestart met het geven van conversatielessen

- De moestuinen die eerder op kavel 13A stonden worden opnieuw ingericht met behulp van de groenaannemer en vrijwilligers

-  IJburgers  hebben geholpen bij het transport van spullen van de AZC’s overal in den lande naar Set

- Er is een ‘ Vind de weg op IJburg’ poster gemaakt en verspreid onder de complexbewoners via zelf ontworpen Welkomsttasjes 

- Er is geholpen bij het vertalen van brieven, bij het uitvoeren van kleine reparaties in woningen die niet perfect waren opgeleverd. Er zijn zelfs bewoners bevrijd uit hun badkamers (waarvan de sloten nu al aan vervanging toe zijn) 

- Er is gezamenlijk gekookt en gegeten en intussen zijn er plannen gemaakt voor zomerprogramma

- Er zijn sportactiviteiten georganiseerd door buurtgenoten, fiets- en zwemlessen worden voorbereid (nog vrijwilligers gezocht!)

-  De ontmoetingsruimte is door de jongeren zelf in de verf gezet en wordt de komende weken, door de complexbewoners en waar nodig, met behulp van IJburgers met klushanden, ingericht en ‘gebruiksklaar’ gemaakt.

- Er is samen gefeest bij 15 jaar IJburg en de eerste etentjes zijn gekookt in wat Mireille nu nog de geïmproviseerde veldkeuken noemt. 

- sommige buurtbewoners lopen geregeld in en uit en andersom vinden sommige complexbewoners al redelijk de weg in de buurt. Voor anderen is meer ondersteuning nodig.

 

De komende zomerweken staan in het teken van excursies door de wijk, leren fietsen, fietsexcursies naar de stad en naar de omgeving van Amsterdam, (leren) zwemmen, beachvolleyballen, eten bij het kampvuur, samen sporten en muziek maken. Daar kan Mireille en haar crew nog veel vrijwilligers voor gebruiken dus heb je een steengoed idee of zin en tijd om ook iets te doen met je nieuwe buurtgenoten? Meld je via buurt@set-ijburg.nl. 

 

meer info set-ijburg.nl
Foto
2 reacties

Linda Vosjan

Prachtige opsomming Ellen! En ook het wekelijkse Repaircafe van Natuurlijk IJburg zit nu in SET, iedere woensdag van 17.00 tot 19.00, gratis reparatie van kapotte apparaten!
5-jul-2018 15:09

Ellen Weers

JA, dat had ik bij het maken van de tekst nog niet in de gaten! Super!
6-jul-2018 17:32
Wil je ook reageren? Meld je dan aan