Bericht

Ideeën voor Strandeiland op hoofdlijnen bekend

Geplaatst op 16 februari 2018, 15:00 uur

Het college van B en W heeft op 13 februari 2018 ingestemd met de uitgangspuntennotitie  voor Strandeiland. Het wordt het vijfde eiland van IJburg in het IJmeer. Bij de ontwikkeling van het eiland met 8000 woningen, zijn de principes van de bewegende stad, duurzaamheid en bereikbaarheid de belangrijkste thema’s.


Strandeiland
Middeneiland heet voortaan Strandeiland. Omdat Strandeiland een groot stadsstrand en meerdere kleine natuurstrandjes krijgt is deze naam veel passender. Het eiland krijgt een totaaloppervlakte van zo’n 150 hectare, met 6 km lengte aan oevers aan het water van het IJmeer. Daardoor is er ruimte voor een groter stadsstrand en meerdere kleine natuurstrandjes.

Programma
Strandeiland wordt een diverse Amsterdamse wijk met eengezinswoningen en appartementen, als ook kleinschalige bedrijfsruimtes. Bij de ontwikkeling zal in een vroeg stadium aandacht zijn voor het realiseren van buurtvoorzieningen zoals scholen en winkels en het doortrekken van de IJtram. Het duurzame karakter komt onder andere naar voren door de keuze voor lokale warmtebronnen geïntegreerd met Nieuwe Sanitatie. Daarbij is afvalwater de bron van nieuwe grondstoffen en energie.

Planning
De komende vijftien jaar wordt  het woon-, werk- en recreatieprogramma gerealiseerd. Medio 2018 start de gemeente met het landmaken van de eerste fase van het Strandeiland, ruim 80 hectare land. Parallel wordt de uitgangspuntennotitie uitgewerkt in een  stedenbouwkundig plan voor Strandeiland. In het proces van de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan zullen belanghebbenden zoals bewoners en ondernemers van IJburg en marktpartijen en corporaties worden betrokken. In 2019 volgt hier bestuurlijke besluitvorming over, zodat in 2020 de eerste kavels op de markt kunnen komen.

Het zuidelijk deel van Strandeiland is eind 2021 klaar voor bebouwing. Het noordelijk deel, twee jaar later. De eerste oplevering van woningen is op zijn vroegst in 2023.

Het streven is een productie van ca. 600 woningen per jaar, waarbij de inzet is dat na oplevering belangrijke voorzieningen (supermarkt, schoolvoorziening), al dan niet tijdelijk, aanwezig zijn.

Uiteindelijk zullen er circa 8.000 woningen komen op Strandeiland.

Illustration
 
Deel dit:
2 reacties

Barbara Petrus

vr 16 februari 2018 16:29
Ik ben zeker niet tegen veranderingen en de toevoeging van het aantal huizen (hopelijk betaalbaar!) zal zeker welkom zijn. Het zal dan ook hopelijk een betere sfeer aan IJburg geven dan dat het nu heeft. Echter, ik vraag me af of er niet eerst ook gekeken moet worden hoe de infrastructuur dit moet ga... lees meer

Kees Lakerveld

wo 21 februari 2018 12:43
En sportvelden? Waar komen die? En hoeveel?