Update

Update bij IJburg Schoon

Geplaatst op 25 juli 2017, 16:57 uur
Hieronder de tekst zoals nu in bezit van alle leden van de Raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid. Zoals uit de tekst blijkt heb ik voor diverse aspecten van het probleem wat betreft zwerfafval en hotspots aandacht gevraagd. Van zowel de zijde van de Partij van de Dieren als van de VVD inmiddels een positieve reactie ontvangen.

Geachte leden van de Raadscommissie

IJburg een leuke Amsterdamse wijk? Jazeker! Een gezellig stukje Amsterdam? Ja ook! Een vieze stadswijk? Ja, helaas.

Ik ging aan de gang met een vuilgrijper. In nauwelijks twee maanden tijd zo’n 100 vuilniszakken gevuld. Op sommige plekken kon ik, nadat ik er drie dagen eerder was, alweer een halve zak vullen. Aan het soort zwerfvuil is te zien dat dit veelal veroorzaakt wordt door kinderen, jeugdigen en bouwlieden. Vanaf IJburg waait er veel het IJsselmeer in, als toevoeging aan de plastic soep. Arme vogels! Arme vissen! En uiteindelijk ook arme mensenkinderen. Maar als enkele meters na mij een groepje tieners hun plastic flesjes en chipszakjes tussen de stenen bij de Bert Haanstrakade gooit, of een dergelijk spoor achterlaat tussen de school en de supermarkt, heb ik het gevoel tegen de bierkaai te vechten.

Mij is gevraagd of ik een hotspot die zich vlak bij mijn woning bevindt, wil adopteren. Zelfs als de containers nog niet vol zijn worden er vuilniszakken naast geplaatst. Vrijwel dagelijks staan er auto’s stil om afval te dumpen. Hier is als goedwillende burger niet tegenop te boksen.
Bij Beheer Openbare Ruimte Schoon verkeren ze in dubio. Het afval verwijderen op niet ophaaldagen kan immers belonend werken voor het op elk moment op straat gooien van afval. Tja, wat is wijsheid?

In landen waar ik de afgelopen tijd ben geweest voor mijn werk en vakanties, viel het me op dat er geen afval op straat ligt. Boetes van enkele honderden euro’s blijken de remedie. De pakkans is weliswaar klein maar de angst gepakt te worden weerhoudt, omdat de gevolgen zo giga ingrijpend zijn voor de portemonnee.

Behalve voor het invoeren van torenhoge boetes pleit ik ook voor goede voorlichting over het probleem van zwerfafval en plastic soep.
Op scholen in de vorm van projecten. In openbare ruimtes met affiches. Beeldvorming moet veranderen.
Het is niet stoer troep op straat te gooien.
Het is twee keer fout om een plastic zakje gevuld met de stront van je hond in de struiken te mikken.
Zondegeld om de gemeente zwerfvuil te laten opruimen. Het geld dat dit kost, was anders besteed aan zorg, onderwijs, kunst & cultuur.
Dat moet duidelijk worden gemaakt.

Is er ook nog die rampzalige keus hier in Amsterdam voor de niet afsluitbare afvalbakken van Puccini. Eksters en kraaien trekken de inhoud er zo uit. Ook weer goed voor bende op straat.
En waarom geen aparte hondenpoepbakken plaatsen? In plaats van dat je de kakkietrap kunt doen in ieder stukje groen, kunnen de uitwerpselen van de hond een bijdrage leveren aan groene energie.
En hoe handig is het om bepaalde zaken anders te organiseren.
Nu is de praktijk dat snoeiwerkzaamheden niet samengaan met het verwijderen van zwerfvuil op diezelfde plek. Dit komt omdat er met afzonderlijke diensten wordt gewerkt.
Als medewerkers van de stadsreiniging constateren dat iemand een hoeveelheid huisvuil naast de containers heeft geplaatst, moeten medewerkers van de handhaving worden ingeschakeld. Dat leidt ertoe dat de zooi al is opgeruimd zonder dat er verbaliserend is opgetreden.
Het werken met afzonderlijke diensten is er dus oorzaak van dat zaken niet efficiënt en effectief kunnen worden aangepakt.
Inmiddels heb ik drie keer een schoonmaakactie op IJburg georganiseerd. De opkomst was alleen goed op de Landelijke Opschoondag.
Als goedwillende burger voel ik me machteloos in de aanpak van dit probleem.
Ik heb jullie nodig. IJburg heeft jullie nodig. Jullie steun, jullie meedenken.

Lieneke Koornstra - de Doelder, IJburg Schoon
Deel dit: