Activiteit

Wereldcinema: Waar de ratten koning zijn

zaterdag 2 maart 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

En weer een editie van onze serie Wereldcinema i.s.m. het Eye Filmmuseum: 'Waar de ratten koning zijn', een inmiddels beroemde documentaire (1985) van Barbara den Uyl over de krakers van de Staatsliedenbuurt en hun strijd voor een socialere stad.
Na afloop gaan we in gesprek met de regisseur, Barbara den Uyl.

***

Midden jaren tachtig was de Staatsliedenbuurt in Amsterdam een soort vrijstaat waar krakers, punkers en de oorspronkelijke bewoners de dienst uitmaakten. Het gezag van de gemeente was tot vrijwel nul gereduceerd sinds burgemeester Ed van Thijn in 1984 hardhandig de buurt uit werd gezet.

Filmmaker en buurtbewoner Barbara den Uyl filmde ruim een jaar lang hoe de bewoners hun strijd met het systeem uitvochten, met als tragisch dieptepunt de dood van kraker Hans Kok in een Amsterdamse politiecel.

In de jaren tachtig was de Staatsliedenbuurt de armste buurt van Amsterdam, verpauperd door de vele onbewoonbare, door de gemeente dichtgetimmerde huizen die vervolgens gekraakt werden, drugsoverlast en armoede. Jarenlang falend overheidsbeleid bood geen oplossingen voor de urgente sociale problemen. Vanuit het kraakcafé De Rioolrat ondernamen de krakers diverse 'akties' die uiteindelijk hadden moeten leiden tot het einde van de woningnood en het stopzetten van de politiebemoeienis in de buurt.

De documentaire wisselt – inmiddels historische – beelden van de Staatsliedenbuurt en de gewelddadige confrontaties tussen de krakers en politie af met interviews met betrokkenen. Als buurtbewoner had Den Uyl een unieke positie die haar in staat stelde de strijd van binnenuit vast te leggen.

De gevolgen van de politieke beslissingen uit die tijd zijn bepalend geweest voor de ontwikkeling van de Amsterdam, en zijn tot op heden voelbaar.

***

Filmregisseur Barbara den Uyl (Amsterdam, 1949) werd geboren als dochter van politicus Joop den Uyl en Liesbeth den Uyl-van Vessem. Aanvankelijk ging ze aan de slag als lerares, maar na zes jaar sloot ze zich aan bij het filmcollectief Amsterdams Stadsjournaal. Daar begon ze als scenarist en productie- en regieassistent, later maakte ze haar eigen films, vooral documentaires.

***
Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren: chipta.com/tickets/event/67693/wereldcinema-waar-de-ratten-koning-zijn/

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: