Activiteit

EnergieMeent: IJburg - Inzicht in het eigen energieverbruik

dinsdag 3 oktober 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Wat kun je zelf als huishouden doen om te verduurzamen? En wat kun je samen met de buurt doen? Krijg inzicht in het energieverbruik van jezelf en van anderen op IJburg. 

We gaan aan de slag met het meten van het eigen energieverbruik. Dat gebeurt met een open-source energiemonitoring systeem (een klein doosje dat data van de energiemeter uitleest). Tijdens deze avond wordt de werking en installatie van dit energiemonitoring systeem uitgelegd en krijgt elke deelnemer een eigen doosje (zie Afbeelding 1). Ook gaan we op zoek naar slimme manieren om gebruik te maken van beschikbare duurzame energie en de capaciteit van het elektriciteitsnet. Wat zijn je verwachtingen als je zelf je eigen energieverbruik gaat meten? Wanneer verbruik je het meeste energie en sluit dit wel of niet aan bij het aanbod duurzame energie? Heb je zelf goede energiebespaar-hacks die je wilt delen of kun je wel wat tips gebruiken? Kom dan naar deze eerste bijeenkomst in de Flexbieb op IJburg. 

Wat doet een energiemonitoring systeem?
Het energiemonitoring systeem bestaat uit een dongle en een online energie dashboard. De dongle maakt de data uit de slimme meter inzichtelijk. Deze data is alleen lokaal (in eigen huis) zichtbaar. De slimme meter registreert continu hoeveel elektriciteit (en indien relevant, ook gas) wordt verbruikt. Via een online energie dashboard wordt het mogelijk om te zien hoeveel je verbruik omhoog gaat als de wasmachine, waterkoker of airconditioner aangaat. 

Waarom open-source technologie?
We willen verantwoord omgaan met data en technologie. Uit energiedata kunnen privé gegevens van het huishouden worden afgeleid. Daarom kiezen we voor open-source technologie, zodat het duidelijk is welke data er wordt verzameld en er geen afhankelijkheid ontstaat van een commerciële partij, die winst maakt met persoonlijke energiegegevens. 

Meld je aan voor de bijeenkomst op dinsdag 3 oktober.

Volgende bijeenkomst
Tijdens de startbijeenkomst op dinsdag 3 oktober worden de doosjes uitgedeeld (max. 50 beschikbaar) en bespreken we alleen het eigen energieverbruik. De daaropvolgende bijeenkomst, op dinsdag 31 oktober, gaan we kijken of we het energiegebruik ook op elkaar kunnen afstemmen en welke data we daarvoor (op een veilige manier) zouden willen delen. 

Meer informatie over EnergieMeent vind je op de projectpagina.

 

Locatie
FlexBieb
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Er zijn 50 doosjes beschikbaar
maximum aantal deelnemers
50

Aantal aangemelde deelnemers: 8

Deze mensen komen:
- Rene Dalmeijer
- Michel Vogler
- Thomas van Dijk
- Vera Kloppenburg
- Carla Bison
- Tom Demeyer

Meld je aan
Deel dit: