Activiteit

Filmvertoning: Boekman

maandag 22 mei 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

15 Mei 1940: Nederland geeft zich over en Duitse troepen bezetten het land. Op een Amsterdamse slaapkamer kijken de Joodse wethouder Emanuel Boekman en zijn vrouw Jansje elkaar aan. Van een bevriende huisarts hebben ze middelen gekregen; ze besluiten hun lot niet af te wachten. 

Mei 2023: In Amsterdam zijn er een stichting, een straat, een school en een zaal die de naam van Boekman dragen, maar wie weet nog wie hij was en wat hij heeft betekend voor de stad en ons land?

De Nationale Opera maakte in coronatijd een videoregistratie van het verhaal van Boekman. Ter gelegenheid van de nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag wordt die video op 22 mei op het IJburg College getoond. De Balie verzorgt een inleiding en een nagesprek bij de voorstelling.

Het krachtige verhaal van Emanuel Boekman gaat over opkomen voor minderheden, over kansenongelijkheid, over dromen en over durven. Maar het is niet een verhaal dat zich enkel in de geschiedenisboeken afspeelt. Het is een verhaal over problemen waar veel groepen vandaag mee te maken hebben. Nog steeds denken te veel van ons dat dromen over bepaalde zaken niet kan, omdat ze simpelweg niet voor hen zijn weggelegd. Ik ben iets, of ik ben iets juist niet, dus dromen heeft geen zin.

Tijdens het nagesprek gaat programmamaker Noortje Smeltink in gesprek over het verhaal van Boekman samen met acteur Harpert Michielsen. Ook trekken we een parallel naar het hier-en-nu. We gaan het met verschillende sprekers hebben over de stand van zaken rondom kansenongelijkheid in Amsterdam. Welke lessen kunnen we, bijna 80 jaar later, trekken uit het verhaal van Boekman voor de toekomst van jonge Amsterdammers?

Spel: Harpert Michielsen

Muziek: Bart Sietsema
Regie: Michiel de Regt

Moderator nagesprek: Noortje Smeltink, De Balie

Sprekers: Harpert Michielsen (acteur) Cylus Kawesi (Algemeen bestuurslid LAKS) en Anne Martien van der Does (Kinderombudsman en plaatsvervangend ombudsman Metropool Amsterdam)

Tickets: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filmvertoning-boekman-628428876687

Event: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filmvertoning-boekman-628428876687

 

 

Locatie
IJburg College
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
Deel dit: