Activiteit

Mens! Kinderkunsttentoonstelling

za 14 jan 2023 - za 28 jan 2023 , 8:30 - 18:00 uur
Illustration

Laatste week! De prachtige expositie MENS! met levensgrote mensfiguren gemaakt door leerlingen van groep 5, 6 en 7 van de Willibrordschool op IJburg. De mensfiguren zijn gemaakt tijdens de Kunst- & Techniek lessen (o.l.v. Gerarld Maurice) van de Rode Loper op School.

De tentoonstelling bestaat uit een bonte verzameling figuren, die allemaal van een ander restmateriaal zijn gemaakt. Van hout, karton, plastic, tot knuffels, takken en leer. Door de grote diversiteit valt vooral op wat ze gemeen hebben: mens-zijn!
Mens! is een kunsteducatieproject van De Rode Loper op School en bestaat uit een reeks van 5 lessen. Kunst- en techniekdocent Gerald Maurice heeft met ruim 100 kinderen, 6 klassen van de Willibrordschool, aan dit project gewerkt. In de eerste 2 lessen is per klas een skelet gemaakt. Leerlingen bekeken de mens vanuit biologisch oogpunt en construeerden elk onderdeel van het menselijk lichaam van gips en ijzerdraad. Van ellepijp, onderkaak, middenrif tot kleine teen.

Daarna werkten de kinderen als echte kunstenaars en dachten over vragen na, zoals: hoe zal de mens evolueren? Hebben we straks vleugels en zwemvliezen? Ook zijn er tal van verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en keken de kinderen naar werk van o.a. de kunstenaars Antony Gormley. Folkert de Jong, David Altmejd en Niki de Saint Phalle.

De kinderen hebben diverse gereedschappen gebruikt, er is geëxperimenteerd, overlegd, samengewerkt, gesjouwd en bovenal hard gewerkt. Alle mensfiguren zijn van een ander restmateriaal gemaakt, van hout, karton, plastic, tot leer, takken en computeronderdelen.

Voor de kinderen was het spannend, ze hadden nog nooit zo groot en met zoveel gereedschap gewerkt. Ze probeerden nieuwe dingen uit, ontdekten waar ze plezier in hadden en wat ze moeilijk vonden. Hoe bevestig je een hoofd van pvc buizen en maak je van cd-roms een arm?

Dit kunsteducatieproject laat zien wat er gebeurt als je buiten de gebaande paden leert denken, het stimuleert vindingrijkheid en kinderen worden uitgedaagd. Door kunst leer je anders kijken. Werken met de verbeelding en samen creëren, maakt het leven ruimer en leuker! De beelden, 20 unieke mensfiguren, roepen vreemde en grappige associaties op. Je zult allerlei eigenaardige menselijke karakters herkennen.

 

Rode Loper op School

Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School organiseert sinds 2000 een grote verscheidenheid aan cultuureducatieve programma’s voor het primair onderwijs in Amsterdam. Afgelopen schooljaar werd samengewerkt met 27 scholen en namen ongeveer 18.000 kinderen deel aan de projecten. Kunst dichtbij: de omgevingsgerichte programma’s van De Rode Loper op School dragen bij aan een historisch en hedendaags cultureel besef.

Kosten
Gratis

Gestart op za 14 januari 2023. Beëindigd za 28 januari 2023
Deel dit: