Activiteit

Luciano Maio

zaterdag 28 januari 2023 , 20:30 uur
Illustration
Een Italiaanse avond met Luciano Maio. Luciano, zanger, musicus, componist en tekstschrijver, verzamelt schitterende traditionele dansmuziek en liedjes: werkliederen, religieuze liederen, liefdesliederen en politieke liederen van zijn geliefde Sicilië. Het repertoire van Luciano (die ook bekend is van de formatie Taberna Mylaensis - www.tabernamylaensis.com) bestaat uit zestiende tot en met negentiende eeuwse muziek in eigentijdse bewerkingen, aangevuld met nieuwe geschreven songs in het Siciliaans.  
Luciano speelt en zingt voor dit optreden door hem in het Siciliaans geschreven liedjes, o.a. voor de tiende CD van Taberna Mylaensis getiteld ‘E vinniru du mari…Federicu’ (en ze kwamen van zee) en van de laatste CD 'Semu tutti emigranti' (we zijn allemaal migranten). Het programma: SEMU TUTTI EMIGRANTI (we zijn allemaal migranten) De jonge emigrant Mohammed en een oude Siciliaanse emigrant ontmoeten elkaar. Ze verlieten huis en haard in verschillende tijdperken maar met hetzelfde doel voor ogen: een betere toekomst.
NINNA NANNA SUPRA O MARI (slaapliedje op zee) Aan boord zingt een jonge moeder een liedje om haar kind te troosten en te laten slapen op het gewieg van de golven. Uiteindelijk valt ook de moeder gerustgesteld in slaap. TERRA BRUCIATA (verschroeide aarde) De zomerzon zet de aardbodem, de bergen en de straten in brand. Land dat brandt van liefde. MARE NOSTRUM Instrumentale ballade opgedragen aan de Middellandse Zee en haar geschiedenis en cultuur. VINNIRU DU MARI (ze kwamen van zee) Mediterraan lied als metafoor voor de komst van de Normandiërs op Sicilië, net als andere veroveraars via zee. SICILIA ADDIVINTÓ PUTENTI (Sicilië werd machtig) In dit lied wordt verteld hoe de eerste dichters aan het Palermitaanse hof van Frederik II vanuit het Siciliaans een poëtische volkstaal ontwikkelden die geldt als de allereerste letterkundige uitdrukking van de Italiaanse taal. FEDERICU Keizer Frederik II von Hohenstaufen (1194-1250) was koning van Sicilië en Zuid-Italië, korte tijd koning van Jeruzalem en van 1220 tot aan zijn dood keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij was de grootste en meest tot de verbeelding sprekende vorst van zijn tijd. AMURI CA LUNTANU STAI (liefje je bent zo ver weg) Lied over afscheid en vertrek. Het hevige verlangen naar de geliefde en het dromen van het moment weer bij haar terug te zijn. FAMMI RISTARI NTÒ MENZU DI TO BRAZZA (laat me in je armen blijven). Liefdeslied. ANIMA DU MUNNU (de ziel van de wereld) Lied waarin een beroep wordt gedaan op de liefde, het zonlicht, de vreugde, de droom en het respect voor de natuur. Bij dit zoeken naar de ziel van de wereld biedt God een helpende hand. CU JÉ (wie is het) De onschuldige vragende ogen van een klein Siciliaans meisje zoeken naar antwoorden op de dingen die zij om zich heen ziet gebeuren; een gelegenheid om stil te staan bij de schepping en de betekenis van de natuur. UNA DDUI E TRI TAMMURIATA Een-twee-drie! Geanimeerde tamboerijnsolo ter afsluiting.
Deel dit: