Activiteit

Guus Kuijer: De Bijbel voor ongelovigen

donderdag 16 maart 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Guus Kuijer komt naar de FlexBieb, je leest het goed: die grote held van bijna elke Nederlandse lezer, dankzij al die mooie, grappige, ontroerende, diepzinnige, terecht gelauwerde boeken over Madelief, Polleke, Olle de hond, Tin Toeval, en ook literatuur voor volwassenen, zoals De Bijbel voor ongelovigen.

De Bijbel is een fascinerend boek. Onze westerse cultuur is ondenkbaar zonder het heilige boek van joden en christenen. Maar wie niet gelovig is, leest het niet (net als veel gelovigen). Dat is jammer, want het bevat een aantal van de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. In 'De Bijbel voor ongelovigen' vertelt Guus Kuijer het Oude Testament na voor ongelovigen, van Adam en Eva tot Ester en Mordechai. Zijn weergave is vaak humoristisch en altijd verrassend.

‘Kuijers navertelling is genadeloos, zijn beheersing van de verhalen superieur, geen bijbels detail blijft onopgemerkt’ - NRC

***

Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren via www.chipta.com/tickets/event/57325/guus-kuijer-de-bijbel-voor-ongelovigen/

***

Guus Kuijer werd op 1 augustus 1942 in Amsterdam geboren. Nadat hij een paar keer was blijven zitten, werd hij op zijn zeventiende naar een internaat in Zutphen gestuurd. Na het volgen van de kweekschool in Didam was hij van 1967 tot 1973 leraar. Toen stopte hij om zich helemaal te kunnen wijden aan het schrijven.
Nadat hij twee verhalenbundels en een roman voor volwassenen had gepubliceerd, wilde Guus Kuijer voor kinderen gaan schrijven. Het resultaat was het eerste boek over Madelief, Met de poppen gooien, dat in 1975 verscheen, en waarvoor hij meteen de Gouden Griffel kreeg.
Guus Kuijer schreef maar liefst vijf Madelief-boeken die allemaal even enthousiast werden ontvangen. Het vierde deel, Krassen in het tafelblad, werd weer bekroond met de Gouden Griffel en later werd aan de vertaling, Erzähl mir von Oma, de Deutsche Jugendliteraturpreis toegekend. Vier jaar na het verschijnen van zijn eerste kinderboek, in 1979, kreeg hij de hoogste Nederlandse onderscheiding: de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur.

Na de 'Madelieven' wilde Guus wel eens wat anders: een raarder, gemener, kritischer kinderboek. Dat werd Hoe Mieke Mom haar Maffe Moeder vindt. Sindsdien schrijft Guus Kuijer allerlei soorten werk voor kinderen: dierenverhalen (Eend voor eend en Olle), jeugdtheater ( Prijs de beer, 1990), televisiescripts ( Fatima, 1985), jeugdromans (het symbolische Zwarte Stenen en Het land van de Neushoornvogel), doldwaze avonturen zoals de Tin Toevalboeken en niet te vergeten de vijf boeken over Polleke, waarvan het eerste, Voor altijd samen, amen, de Gouden Griffel kreeg. Het Kinderboekenweekgeschenk dat Guus Kuijer in 2001 schreef, Ik ben Polleke hoor!, is het laatste deel uit die serie. Hij kreeg er in 2003 de Woutertje Pieterse Prijs voor. In september 2003 verscheen de film Polleke.

Guus Kuijer over zichzelf: 'In 1948 leerde ik lezen en schrijven en omdat bleek dat ik verder niks kon, heb ik daarvan mijn beroep gemaakt.' 

***

foto: © Stefan Tell

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: