Activiteit

Factor IJ Presenteert: IRIÉE ZAMBLÉ - expositie & residency

elke Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Zaterdag , 11:00 - 18:00 uur
Illustration

Factor IJ Presenteert: Iriée Zamblé

03 SEPT - 01 OKT Expositie met schilderijen van Iriée Zamblé 

--> In deze periode vindt ook een 'Artist in Residence' plaats; Zamblé verhuist haar studio naar Factor IJ gedurende de expositie maand. Altijd al eens willen zien hoe een kunstenaar te werk gaat? Of wil je graag dieper ingaan op de thema's waar Zamblé mee werkt? Je zult haar vooral op doordeweekse in Factor IJ vinden!

 

03 SEPT Feestelijke opening van 16.00-20.00 met DJ Junubia

--> Het wordt een bruisende middag/avond, iedereen is welkom voor een borrel om de opening van de expositie te vieren!

 

Iriée Zamblé onderzoekt de geldende normen rondom geschilderde portretten door middel van tekeningen en schilderijen. Ze haalt inspiratie uit het dagelijks leven en Afro Atlantische cultuur. Zamblé beschrijft haar proces als een manier om Coolness vast te leggen. Coolness is ontstaan in West-Afrika en ontwikkeld zich verder in Afrikaanse diasporische culturen. Het is een gegeven dat tot uiting komt in mode, taal of een houding. Het is een middel om tot zelfbeschikking te komen. Controle over eigen lichaam, geest en verhaal, voortkomend uit een gebrek daaraan. Coolness is een middel om je de ruimte unapologeticly eigen te maken. In Zamblé’s schilderijen worden zwarte mensen geëerd en nemen de protagonisten in haar werk hun ruimte met trots in. Ze creëert krachtige werken die perspectief op normativiteit doen kantelen, ook binnen autonome kunst. ‘’Soms kijken de figuren hun toeschouwer recht in de ogen en lijken ze iets van hen te verlangen. In andere schilderijen lijken de figuren hun toeschouwer niet op te merken. Vastberaden en onbevangen figuren die niet gevangen lijken te zijn binnen het kader van hun doek.’’

 

Factor IJ PRESENTEERT

Met Factor IJ PRESENTEERT: biedt Factor IJ aanstormend en gevestigd talent uit voornamelijk de Amsterdamse kunstsector een kans om zich te presenteren aan het publiek. Vier keer per jaar bieden we een kunstenaar anderhalve maand een podium in onze expositieruimte.

Kosten
Gratis

Gestart op za 3 september 2022. Eindigt za 1 oktober 2022
Illustration
 
Documenten

Deel dit: