Activiteit

gratis WORKSHOP 'Hoe langer je kijkt, hoe meer je begrijpt'

woensdag 1 december 2021 , 14:00 - 17:00 uur
Illustration

Soms ontmoeten we iemand niet zomaar... Dat zijn van die bijzondere ontmoetingen met een speciale reden. Onze ontmoeting met Tine van Wijk is zo'n bijzondere ervaring. Tine woont op IJburg en is inmiddels 83, maar staat volop in het leven en ze heeft een prachtig verhaal te vertellen. Dat verhaal deelt ze graag met jou tijdens de gratis introductie voor de workshop 'Hoe langer je kijkt, hoe meer je begrijpt' op woensdagmiddag 1 december van 14 tot 17 uur in Factor IJ.

Tine van Wijk (1937) is schrijver en geeft Gestalt Art workshops in haar eigen praktijk De Walvis sinds 1988. In deze workshop neemt Tine je mee in haar levensverhaal. Over hoe zij als oorlogskind door te schrijven, te tekenen en te spelen uit de slachtofferrol kon stappen en Gestalt therapeut/trainer/docent werd.

De basis van deze workshop gaat over aandacht geven en krijgen. Aandacht voor jezelf, voor wat je maakt en aandacht voor de wereld die je omringt. Uitgangspunt is in stilte twintig minuten lang kijken naar een kunstwerk uit de collectie dat je zelf hebt gekozen. Vervolgens ga je naar je papier en je pen of potlood (zelf meenemen) en laat je je hand het werk doen door de woorden te schrijven die geschreven willen worden of de lijnen te laten verschijnen zonder in te grijpen. Je kunt ook deelfoto’s maken en ontdekken dat deze delen een nieuw verhaal vertellen.

 

‘Hoe langer je kijkt, hoe meer je begrijpt…’

Naar een mens 

Of naar een vogel, een boom, dode bladeren en bloemen

Hoe meer je zult ervaren dat je in een spiegel kijkt

Waarin je het verhaal van je eigen leven herkent.

‘Hoe langer je kijkt…’ is het motto van deze groep

Die eenmaal in de veertien dagen op woensdag

Van 2 – 5 uur bij elkaar komt in Factor IJ of in De Witte Kaap.

Moeilijk is wat we samendoen niet. Het gaat om de bereidheid

Ongeveer twintig minuten te kijken naar een zelfgekozen onderwerp

Twintig minuten zonder oordeel je afvragen wat je ziet

En wat je keuze te maken heeft met je eigen leven van alle dag.

Daarna nemen we uitgebreid tijd om onze verhalen te delen

Door naar onszelf en naar elkaar te luisteren zonder oordeel.

Wie weet voel je je geïnspireerd om je eigen verhaal op papier

Te zetten of in een tekening weer te geven of door een foto

Of een video te maken. De bedoeling van deze ontmoetingen is

Om samen een nieuwe werkelijkheid te scheppen

Een werkelijkheid waarin we onszelf niet alleen herkennen

Maar ook veiliger en vertrouwder voelen.

 

Aan de workshop zelf zijn geen kosten verbonden. Koffie en thee zijn wel voor eigen rekening. Uiteraard is er ook water om je dorst te lessen.

Graag aanmelden op info@factor-ij.amsterdam of info@tinevanwijk.nl 

 

Over Tine van Wijk: meer info via haar website 

Spelen in het Land van Toen

Het is 1940. De oorlog is nog niet begonnen. Tinka is drie als het verhaal begint.

Haar paradijs is over. Ze is niet meer het enige kind en haar vader moet soldaat worden omdat er oorlog dreigt. Het verhaal speelt zich af op de Duivendrechtsekade, aan de rand van Amsterdam, naast Cinetone Studio, waar haar opa en vader een aannemersbedrijf hebben. Tinka heeft een vriendinnetje, Elsie, dat al naar de kleuterschool mag en zij wil mee, want dan kan ze tenminste spelen.

De moeilijkste les die ik als kind kreeg is, dat er belangrijker ‘dingen’ zijn dan mijn Geloof in het Spel en dus in het Grote Leven. Terwijl ik dit opschrijf voel ik zowel de ontroering als de ontreddering van dat kind en ook van de oude wijze vrouw die ik nu geworden ben. Ik zag toen en ik zie nog steeds hoe Grote Mensen hun uiterste best doen om zo goed mogelijk te overleven. En ik zag en zie hoe beperkt ze zijn als ze Vertrouwen in de Liefde en in het Leven missen. Het Vertrouwen dat er een onzichtbare wereld bestaat die alleen met ons samen kan werken als wij bereid zijn om dat toe te laten. Juist in tijden van crisis worden de kansen groter dat we het NUT daarvan in-zien…

Het meisje van toen, dat ik de meer passende naam Tinka heb gegeven, is nog springlevend. Ze wil en bedenkt nog steeds van alles. Wat ze wil is spelen, pret maken, leven, lachen en wat ze ook wil is luisteren naar haar innerlijke stem, die haar de Goede Weg wijst. Die stem noemde ze toen God, ze geloofde dat God van buiten meekeek maar nu ze 83 is weet ze dat die stem van binnen komt…

Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: