Activiteit

Factor IJ Presenteert: SALOMÉ ROODEnburg

za 4 sep 2021 - za 9 okt 2021 , 11:00 - 18:00 uur

In de tweede editie van Factor IJ Presenteert: wordt de vloer gegeven aan Salomé Roodenburg (1994). 'Sprekend lichaam' is een dynamische tentoonstelling, die steeds groeit en beweegt. Roodenburg onderzoekt hoe lichamelijkheid en performativiteit zich verhouden tot het proces van tekenen.

De feestelijke opening is 4 september vanaf 17:00 uur in Factor IJ aan de Pampuslaan op IJburg. Je bent van harte welkom!
 
 
Salomé Roodenburg

Salomé Roodenburg studeerde in 2018 af aan de Rietveld Academie en is een multidisciplinaire kunstenaar: ze schrijft gedichten en maakt beeldend werk in verschillende media, vooral schilderijen en tekeningen.

'Sprekend lichaam' is een dynamische tentoonstelling, die steeds groeit en beweegt. Roodenburg onderzoekt hoe lichamelijkheid en performativiteit zich verhouden tot het proces van tekenen. Een lijn die je op papier zet is onherroepelijk, een directe weerslag van je hand, van je lichaam. Zo ontstaat er een alsmaar veranderende ruimte, waarin ook het lichaam en de bewegingen van de bezoeker onderdeel worden van het geheel.
 
 
'Sprekend lichaam'

Inspiratiebron voor haar tekeningen is het personage Ariadne uit de Griekse mythologie, over wie zij recentelijk een libretto schreef dat binnenkort als muziektheaterstuk zal worden uitgevoerd. Waar Ariadne voorheen altijd als afhankelijke en verlaten vrouw werd afgeschilderd, geeft Roodenburg haar juist weer als een sterke, onafhankelijke vrouw. Een belangrijk moment in de mythe is wanneer Ariadne in slaap valt en door Bacchus wordt ‘ontdekt’. Dit is in de kunstgeschiedenis altijd afgebeeld als een naaktscène, waarin Ariadne met ontbloot lichaam op het strand ligt. In deze slaap is ze kwetsbaar, zich onbewust van haar lichaam, en voor Bacchus en zijn Bacchanten extra aantrekkelijk. In de versie van Roodenburg zit Ariadne juist sterk in haar lichaam, zal ze zich niet zomaar overgeven aan haar aanbidders. Deze lichamelijke (on)kwetsbaarheid neemt Roodenburg als uitgangspunt voor haar werk.
 
EXTRA ACTIVITEITEN
 

WORKSHOP 

Teken jezelf blind
16 sept 16:00 uur & 23 sept 20:00 uur

Duur workshop 1,5 uur
Kosten € 25,- incl. consumptie + materiaal
Aanmelden via info@factor-ij.amsterdam

Iedereen is een tekenaar, maar ons derde oog of innerlijke criticus weerhoud ons van intuïtief tekenen. In deze workshop zal Roodenburg deelnemers helpen om geblinddoekt een zelfportret te maken van hun gehele lichaam. Geblinddoekt zullen ze zichzelf tekenen op een levensgroot vel. De tastzin neemt het over van het zicht en dat levert een mooi gesprek en verrassende tekeningen op.


Duur workshop 2,5 uur
Kosten € 25,-
Aanmelden via info@factor-ij.amsterdam

 
OPERA PERFORMANCE

Een oog in zee
30 sept aanvang 20 uur
Aanmelden via info@factor-ij.amsterdam
Kosten € 5,- inclusief consumptie

Muziektheater experiment i.s.m. Stichting Noorderklank. Roodenburg schreef de tekst voor 'Een oog in zee', een poëtische voorstelling over macht, manipulatie en moed onder regie van Zephyr Brüggen. Een moderne adaptatie van de Griekse tragedie Ariadne die in première gaat in het voorjaar van 2022. In Factor IJ zal zowel het eerste tipje van de sluier opgelicht worden m.b.t. deze voorstelling, als een live experiment plaatsvinden in de samenwerking tussen de danser, accordeonspeler, zangeres en de installatie van Roodenburg.

Locatie
Factor IJ
Kosten
Gratis
start / einde
Gestart op za 4 september 2021. Beëindigd za 9 oktober 2021
Illustration
 
Documenten
Deel dit: