Activiteit
Activiteit

Doorlopende actie: IJmeer schoon campagne

ma 5 jul 2021 - di 31 aug 2021 , 9:00 - 17:00 uur

Deze zomer lanceert IJburg Schoon een IJmeer Schoon Campagne. Een campagne om bewustwording rondom de kwetsbaarheid van het IJmeer te vergroten. De hele zomer roepen we IJburgers op om mee te helpen aan het tegengaan van plastic soep, ofwel zwerfaval wat in het IJmeer waait. Er worden stickers verspreid, samenwerkingen aangegaan voor preventie en op 14 augustus is er een opruimactie met Plastic Whale & Hema van 10-17 uur door heel IJburg. 

Waarom vinden we dit thema belangrijk?

Alles wat vanaf IJburg het IJmeer in waait, verdwijnt in het open water. Plastic soep begint dus letterlijk op onze stoep. Binnenkort valt de sticker bij veel IJburgers op de mat. Door deze sticker op jouw raam te plakken help je mee bewustwording over plastic soep te vergroten en zeg jij ja tegen het schoonhouden van jouw stoep!

IJburg leeft samen met water. Dat maakt IJburg een kwetsbare plek voor watervervuiling. De harde wind in combinatie met afval naast de containers en volle vuilnisbakken, zorgen ervoor dat veel afval in het water belandt. Met deze sticker vragen wij jouw aandacht voor het IJmeer, de vogels en de vissen die daar leven. Help mee, en plak deze sticker op je raam en voorkom drijfafval. 

Uit onderzoek van Waternet blijkt dat er jaarlijks 42.000 kilo plastic drijfafval uit de grachten van Amsterdam wordt gevist, dit is ongeveer gelijk aan 2,5 miljoen lege petflesjes. Zo'n 80% ontstaat door zwerfafval. Over het IJmeer zijn geen cijfers bekend, want er wordt hier niks opgeruimd of opgevangen. Daarom is preventie extra belangrijk. 

Plak deze sticker op je raam of brievenbus en help mee het IJmeer, de natuur en de dieren te beschermen. Ruim zwerfafval op en voorkom dat het in het water waait. 

Locatie
IJmeer, de kades langs het IJmeer, het strand en je eigen stoep.
Kosten
Gratis

Gestart op ma 5 juli 2021. Beëindigd di 31 augustus 2021
Illustration