Activiteit
Activiteit

Fotografen & filmers van IJburgse straten: Peter Martens

donderdag 25 november 2021 , 20:00 - 22:00 uur

Een nieuwe aflevering van onze serie over fotografen en filmers naar wie straten, pleinen en hofjes op het IJburgse Haveneiland zijn vernoemd.

Ditmaal is Peter Martens (1937-1992) aan de beurt. Martens was een bijzonder maatschappelijk betrokken Nederlandse fotograaf. Waar hij ook kwam, in Hong Kong, Rotterdam, Calcutta, Kenia of New York, overal legde hij machtsverhoudingen vast. De kreupele, biddende, moreel gebroken of zelfs vermoorde mensen die hij fotografeerde blijven mensen onder medemensen.

Martens' dochters Anna en Lotje reizen af naar de FlexBieb om over leven en werk van hun vader te vertellen.

Het werk van Peter Martens neemt binnen de Nederlandse fotografie een unieke plaats in. Als een van de weinige Nederlandse fotografen was Martens enkele jaren betrokken bij het bekende fotobureau Magnum, en in 1977 en 1979 won hij verschillende prijzen bij World Press Photo. In 1984 werd hij bekroond met de Capi-Lux Alblas Prijs voor zijn gehele oeuvre en in 1988 riep stichting Zilveren Camera hem uit tot Fotojournalist van het Jaar. De Volkskrant omschreef Martens twee jaar geleden als 'een van de beste Nederlandse straatfotografen'.

In 2012 zijn er twee oeuvreboeken uitgegeven: Few Loving Voices en American Testimony, door Martens kort voor zijn dood in 1992 zelf samengesteld.

Een aanzienlijk deel van het werk van Peter Martens zit in de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Ook het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum hebben foto’s van Martens in hun collectie.

Zie ook
www.petermartens.nl
www.volkskrant.nl/a-b70aab34
magnumconsortium.net/people/MPE

Toegang: vrijwillige bijdrage.

NB: vanwege corona kan de FlexBieb per avond maximaal 30 bezoekers toelaten. Vooraf RESERVEREN is dan ook noodzakelijk.
Dit kan via deze CHIPTA-link: https://www.chipta.com/tickets/event/39706/flex-night-live-fotograaf-peter-martens/

Wij hanteren het zogeheten 3G-BELEID: gevaccineerd, genezen of negatief getest. Aan de deur zal naar een bewijs hiervan worden gevraagd.

Het evenement zal vanaf aanvang via een livestream ook te volgen zijn op onze Facebook-pagina.

Kosten toelichting
vrijwillige bijdrage
Illustration