Activiteit

Geannuleerd! Flex Night Live: Mendel Hardeman over Brazilië

donderdag 29 oktober 2020   |   20:00 - 22:00 uur   |   FlexBieb

Wegens omstandigheden is deze avond geannuleerd. We hopen Mendel Hardeman volgend jaar alsnog te kunnen verwelkomen.

 

Een avond lang naar het hart van Brazilië met filmer en componist Mendel Hardeman.

Zijn film De Zee van pelgrim Antonio vertelt het aangrijpende verhaal van pelgrim Antonio en de door hem gestichte vrijstaat Canudos. Midden in de Braziliaanse Sertão – een woeste, afgelegen streek die berucht is om zijn jarenlange droogten – kwamen duizenden ontheemde indianen, opgejaagde slaven en arme blanke landarbeiders bijeen in een utopische samenleving gebaseerd op solidariteit. Maar hun stad werd door het leger met de grond gelijk gemaakt. Wat zij achterlieten was een profetie van de pelgrim, die in heel Brazilië bekend werd: de dorre woestenij waarin hij had geleefd zou een zee worden. Nu, jaren later, kregen deze woorden ineens een onverwachte betekenis.

De Zee van pelgrim Antonio is een reis op zoek naar de mensen en de dromen van Canudos, naar de droogte en het water, naar de hoop en de heimwee. En naar de bron van hun diep doorleefde vertrouwen, dat meedeint op de muziek en het trage ritme van de tijd in de meedogenloze Sertão.

Mendel Hardeman (1977) groeide op in een gezin van Nederlandse emigranten in het binnenland van Brazilië. Zijn vader was predikant, zijn moeder maatschappelijk werkster die in haar vrije tijd middeleeuwse luitmuziek speelde. Mendel kwam naar Nederland om theologie te studeren, maar na een korte carrière als straatmuzikant belandde hij op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij afstudeerde in compositie en muziekvideo. In 2007, in het Braziliaanse binnenland, smolten zijn verschillende interesses en passies (film, muziek, religie, surrealisme, maatschappelijke wrijvingen) samen toen hij begon te werken aan een project met de mensen en de geschiedenis van de verdronken stad Canudos. Het uitzonderlijke verhaal van deze streek groeide in zeven jaar tijd uit tot de film De Zee van pelgrim Antonio, een niet-fictieve vertelling over leven en dromen in het dorre Braziliaanse binnenland, de plek waar Mendel zich het meest thuis voelt.

Toegang: vrijwillige bijdrage

Kosten toelichting
vrijwillige bijdrage
Datum do 29 oktober 2020