Activiteit

Flex Night Live: Leven of theater?

donderdag 1 oktober 2020   |   20:00 - 22:00 uur   |   FlexBieb

NB: Frans Weisz heeft vanwege zijn hoge leeftijd en de verdere verspreiding van Covid-19 helaas moeten afzeggen.
Maar we vertonen de documentaire graag alsnog, zonder de regisseur erbij.

Deel 2 van een heel bijzonder tweeluik: beide Charlotte-films van regisseur Frans Weisz (1938).

Eerst, op 24 september, vertoonden we de speelfilm Charlotte, uit 1981, met Frans Weisz erbij. Een week later is Weisz' documentaire uit 2012 aan de beurt, Leven? Of theater?.

Leven? Of theater? gaat over het levenswerk van de Duits-joodse schilderes Charlotte Salomon. Het lukte haar niet te ontsnappen aan de nazi's, zelfs niet door naar Zuid-Frankrijk te vluchten. Het Vichy-regime verraadde haar en ze werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Salomons honderden nagelaten teksten en expressionistische gouaches lezen als een stripverhaal. Salomon noemde de verzameling ‘Leben oder Theater?’. Haar vader en diens tweede vrouw schonken het materiaal in 1971 aan het Joods Historisch Museum. In Weisz' gelijknamige documentaire speelt een zeer persoonlijke, onthullende brief van Charlotte een hoofdrol. De brief kreeg hij in 1980, vlak voor de productie van zijn speelfilm Charlotte, overhandigd door Charlottes stiefmoeder, Paula Salomon-Lindberg.

Toegang: vrijwillige bijdrage.

LET OP: voorlopig moet de - kleine - FlexBieb een maximum aantal bezoekers van 30 hanteren. Reserveer daarom tijdig een kaartje via deze CHIPTA-link: www.chipta.com/tickets/event/29219

kosten met korting
kosten toelichting vrijwillige bijdrage
Thema's: Kunst / cultuur / creatief, Geschiedenis
datum do 1 oktober 2020
aanmelden Aanmelding vooraf noodzakelijk