Activiteit

Plan Pampus, het IJburg dat nooit gebouwd werd

vrijdag 8 november 2019   |   19:30 - 21:30 uur   |   FlexBieb

Lang vóór de aanleg van IJburg droomden ontwerpers van een reusachtige stad in het water ten oosten van Amsterdam. In 1965 presenteerde architectenkantoor Van den Broek en Bakema ‘Plan Pampus’: een radicaal ontwerp voor een groep kunstmatige eilanden waar zo’n 350.000 mensen zouden kunnen wonen.

Plan Pampus ontstond in een tijd waarin vooruitstrevende plannenmakers op zoek gingen naar een manier om de ingrijpende maatschappelijke veranderingen een plaats te geven in de stad. De bevolking groeide snel en was mobieler dan ooit. De welvaart steeg tot ongekende hoogte en de verzorgingsstaat had het dagelijks leven ingrijpend veranderd. Het plan werd uiteindelijk nooit uitgevoerd, maar opende wel het gesprek over de toekomst van Amsterdam.

De geestelijke vader van Plan Pampus, Frans Hooykaas, is vrijdagavond 8 november te gast in de FlexBieb. Hij gaat in gesprek met Tim Verlaan en Peter van Dam, historici aan de Universiteit van Amsterdam. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Amsterdam Centre for Urban History (https://acuh.uva.nl/).

Afwijkende aanvangstijd: 19.30 uur

Toegang: vrijwillige bijdrage

kosten met korting
kosten toelichting vrijwllige bijdrage
datum vr 8 november 2019