Activiteit

Flex Night Live: Peter van Dam over 50 jaar fair trade

donderdag 17 januari 2019   |   20:00 - 22:00 uur   |   FlexBieb

De IJburgse historicus Peter van Dam met zijn nieuwste boek: 'Wereldverbeteraars. Een geschiedenis van fair trade' (Amsterdam University Press 2018).

Vijftig jaar geleden werd de beweging voor fair trade geboren. Vanuit Nederland waaierde de beweging uit over de hele wereld. Tegenwoordig ligt fair trade in de schappen van elke supermarkt. Historicus Peter van Dam onderzocht de geschiedenis van deze opmerkelijke beweging. Die is niet alleen ouder dan vaak wordt gedacht. In zijn boek 'Wereldverbeteraars' laat Van Dam onder meer zien dat Nederland de bakermat van eerlijke handel was.

Een artikel over zijn eigen boek is te vinden op https://historiek.net/wereldverbeteraars-peter-van-dam-fair-trade/84935/

Dr. Peter van Dam is universitair docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gefascineerd door de vraag hoe mensen hun zorgen en wensen vertalen naar maatschappelijk engagement. Een belangrijk onderwerp is daarbij de relatie tussen religie en maatschappelijke organisatie. De afgelopen jaren onderzocht hij de marktkritiek en het ontwikkelingsactivisme van de ‘fair trade’- beweging. In zijn huidige onderzoek peilt hij de invloed die burgers hadden op de opkomst van de consumptiemaatschappij.

Toegang: vrijwillige bijdrage.

kosten: gratis
kosten toelichting: vrijwillige bijdrage
datum: do 17 januari 2019