Activiteit

Kick-off GFE-inzameling en opening wormenhotel Daguerrestraat

zaterdag 15 december 2018 , 10:45 - 16:00 uur

IJburg gaat GFE inzamelen! Op 15 december is de kick-off, in kerstsfeer, met oliebollen, soep, koffie en muziek. 

11 uur: wethouder van Doorninck onthult op de zaterdagmarkt de eerste GFE-container en beantwoordt vragen van bewoners. 

13 uur: het nieuwste CoCasa wormenhotel wordt geopend aan de Daguerrestraat, t/o nr 119. 

Op de zaterdagmarkt is een kraam waarin informatie te vinden is over de GFE implementatie. Hang ook je groene kerstwens in de boom en maak kans op een mooie prijs!

Aansluitend aan de opening van het wormenhotel is er een wintermarkt bij SET (www.set-ijburg.nl)

---------------------------------------------------

Amsterdam staat voor een enorme taak om op korte termijn 65% van het huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen. Het apart inzamelen van groente-, fruit- en etensresten (GFE) gaat daar flink aan bijdragen. Op IJburg is veel belangstelling en draagvlak voor de aparte inzameling van GFE. Dat blijkt uit de handtekeningenactie van CoCasa vorig jaar, waarbij meer dan 1.000 bewoners en 29 organisaties hun steun uitspraken. 
De gemeente plaatst eind december 2018, 23 GFE-containers op Steigereiland. In de zomer van 2019 worden ook op de rest van IJburg containers geplaatst. 

Bewoners ontvangen een startpakket bestaande uit een prullenbakje, biologisch afbreekbare zakjes, informatie en tips over de inzameling. Het opgehaalde GFE wordt verwerkt tot biogas om op te rijden, compost voor tuin of balkon, warmte voor kassen, CO2 als groeiverbeteraar voor planten en water om mee te reinigen. 

Het GFE wordt door een milieuvriendelijke wagen van composteerbedrijf Meerlanden wekelijks ingezameld. Deze wagen rijdt zelf op groen gas, gemaakt van groente, - fruit- en etensresten. Zo blijkt maar weer dat afval hergebruikt kan worden als grondstof voor verschillende doeleinden. 

Praktische info voor mensen op Steigereiland:
Het startpakket wordt huis-aan-huis op Steigereiland uitgedeeld tussen 3 en 14 december. Bent u niet thuis? U kunt het pakket ophalen bij Albert Heijn, IJburglaan 719 of op het Afvalpunt Cruquiusweg 92 (8.00-17.00uur). Of aanvragen bij Elise Kleisen (e.kleisen@amsterdam.nl). Zijn uw zakjes op? Dan kunt u die ook op bovenstaande manieren aanvragen. Voor meer informatie: Amsterdam.nl/ijburg
U kunt ook mailen naar: gfe-ijburg@amsterdam.nl

-----------------------------------------------

Dank voor alle support waardoor dit mogelijk is gemaakt! Albert Heijn IJburg, Basisschool De Archipel IJburg, Bagels & Beans, Basic Activering Dagbesteding, Bij Juf, Biolicious, Nicoline Koek - Bloem & Zee, Café Restaurant Vrijburcht, Daltonschool Neptunus, Dartli Print & Repro, De Bakkersfiets, Dynamo IJburg en Zeeburgereiland, FlexBieb, IJburg College UniKidz, Stijl Department, Maakzaam, Montessorischool Steigereiland, Natuurlijk IJburg, Obslaternamagica, Partou Kinderopvang, Versmarkt ijburg, Willibrordschool en alle individuen die hebben getekend!

Andere locatie
De opening van het wormenhotel om 13 uur is in de Daguerrestraat, t/o nr 119 (5 minuten lopen van het winkelcentrum).
Kosten
Gratis
Illustration
 
Deel dit: