Activiteit

Dodenherdenking 4 mei op IJburg

vrijdag 4 mei 2018 , 19:30 - 21:30 uur

Op 4 mei 2018 herdenken wij op IJburg de verzetsstrijders die in deTweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de bevrijding van Nederland, voor ónze vrijheid.

Wij belichten de opgaven waar zij voor stonden bij het vervalsen van persoonsbewijzen. Deze waren van levensbelang om te kunnen ontsnappen aan deportatie, dwangarbeid of executie. In Amsterdam groeide het vervalsen uit tot een grote organisatie, de PBC of "persoons bewijzen centrale" met meer dan 100 medewerkers. Het bleef niet bij vervalsen. Het plegen van aanslagen en overvallen was een haast onontkoombare volgende stap. De naam van beeldhouwer Gerrit van der Veen is hier aan verbonden. Maar zoveel helden zijn onderbelicht gebleven. Wij willen iets over hun bijzondere werk vertellen en hen daarmee de eer geven die zij verdienen. Wij doen dit niet alleen met woorden, ook met muziek en stilte.

de Binnenwaai, kerk op IJburg

Na de plechtigheid is in de Binnenwaai een kleine expositie met (prints van) foto's, teksten over en briefjes van deze strijders: Naast Gerrit van der Veen zijn dat Willem Arondeus, Gerhard Badrian, Frieda Belinfante, Rudi Bloemgarten en Frans Duwaer.  U kunt deze met een kopje koffie, thee of een glaasje wijn bekijken.

de moskee op IJburg

Bijzonder verheugd zijn we over de groeiende contacten met de mensen van de moskee op IJburg.  In goed overleg hebben we een gezamenlijke "route" bedacht.  Na de plechtigheid en de bloemenceremonie is er tot ca. 20.45 uur tijd om de expositie te bekijken. Daarna is de moskee open voor een hapje en een drankje voor ieder die wil. Marokkaanse moeders hebben al toegezegd hapjes voor de bezoekers te maken die ook wat informatie zullen krijgen over het reilen en zeilen van de moskee.

Allen hartelijk welkom.

19.30 uur  Ed Pelsterpark

20.15 uur Expositie in de Binnenwaai

20.45 uur  Moskee open

21.00 uur  Hapje en drankje in de moskee.

Kosten
Gratis
Thema https://www.4en5meiamsterdam.nl/

Illustration
 
Deel dit: