Activiteit

Dodenherdenking IJburg - 4 mei 2017 - aanvang 19:30

donderdag 4 mei 2017 , 19:30 - 21:15 uur

[Klik voor programma & flyer]

Nationale dodenherdenking IJburg - 4 mei 2017 – Ed Pelsterpark - aanvang 19:30

Met foto's op het tijdelijk monument, met verhalen, muziek, zang en stilte brengt het Comité 4 mei IJburg onderbelichte aspecten van de Tweede Wereldoorlog tot leven.

Vast element is het werk van fotografen van “de Ondergedoken Camera”. Dit jaar belichten wij het onbekende verzetswerk van Jacoba van Tongeren, via een bekende foto van Cas Oorthuys.

Jacoba van Tongeren richtte als enige vrouw in de Tweede Wereldoorlog een grote verzetsgroep op en leidde deze vijf jaar lang. Met ontvreemde voedselbonnen hield deze groep duizenden onderduikers in leven. Jacoba gaf de groep en de aangesloten verzetsstrijders een cijfercode die de Duitsers niet wisten te kraken. De naam van het collectief was “Groep 2000”.

Jacoba’s neef, Paul van Tongeren, zoon van haar in 1944 door de Duitsers vermoorde broer, is één van de sprekers. Hij heeft het verhaal van Jacoba aan de hand van haar memoires opgetekend.

Om 20.30 uur vertelt Karel Baracs in de Binnenwaai het verhaal “De Bonnenkoningin”, zoals Jacoba van Tongeren wel genoemd werd. Dit verhaal is toegankelijk voor kinderen, maar uitdrukkelijk vanaf 10 jaar.

 

Zie ook https://www.facebook.com/4meiopijburg/

Locatie
Ed Pelsterpark
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Tot/met 22 jaar
Illustration
 
Deel dit: