Selecteer een kunstwerk voor het Steigerpark

Welk kunstwerk kies jij?

IJburg krijgt een nieuw park: het Steigerpak. Het Steigerpark is een groen park waar jong en oud kan verblijven, ontmoeten, spelen en bewegen. In het park is ook plek voor kunst. En jij kunt bepalen welk kunstwerk er komt. Stemmen kan vanaf vrijdag 6 november tot en met vrijdag 20 november 2020.

De vraag

In overleg met bewoners is aan twee kunstenaars gevraagd om een ontwerp te maken van een kunstwerk dat beeldbepalend wordt voor IJburg. Het kunstwerk moet passen binnen het Steigerpark, maar moet ook onderscheidend zijn. Het thema is kenmerkend voor IJburg: pionierschap en relatie tot het water.

Stemmen!

Rob Sweere en Jonas Wijtenburg hebben beiden een ontwerp gemaakt. Nu is de keus aan jou. In onderstaande video’s presenteren de kunstenaars hun ontwerp. Stem op je favoriet en wellicht is dat kunstwerk in de toekomst te zien in het Steigerpark!

Wie mag er meedoen?

Om te mogen meestemmen moet je een directe betrokkenheid bij IJburg hebben bijv. door er te wonen, te werken of naar school te gaan. Wij houden ons het recht voor om bij twijfel de stem niet mee te laten tellen. Daarom moet jouw betrokkenheid bij IJburg aantoonbaar zijn, als we ernaar vragen.

 

Geef je voorkeur aan

IJburgers konden vanaf vrijdag 6 november tot en met vrijdag 20 november 2020 aangeven welk kunstwerk de voorkeur krijgt.
De stemming is nu gesloten.


In totaal hebben  194  IJburgers hun voorkeur aangegeven voor één van deze kunstwerken.
De stemmen worden nu geteld en gecontroleerd op geldigheid.

Vervolg

Nadat de keuze is gemaakt, werkt de kunstenaar het ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Dit betekent dat de gepresenteerde kunstwerken nog op (kleine) punten kan wijzigen. Tijdens deze uitwerking gaan we hard aan de slag om de financiering van het kunstwerk rond te krijgen. Op het moment dat de financiering rond is en het ontwerp is goed gekeurd, wordt er een (omgevings)vergunning aangevraagd. Als deze wordt verleend, wordt het kunstwerk gemaakt en geplaatst. De plek waar het kunstwerk uiteindelijk geplaatst wordt, is afhankelijk van het kunstwerk dat gekozen wordt en het definitieve ontwerp.

 

Wat er aan vooraf ging

In 2018 is er een onderzoek geweest naar locaties op IJburg voor kunst in de openbare ruimte. Het nieuw aan te leggen Steigerpark bleek hiervoor heel geschikt. Tijdens verschillende bijeenkomsten over het park konden bewoners zich aanmelden voor een kunstcommissie. Zij worden begeleid en geadviseerd door Wiseguys, urban art projects. Samen spraken ze over thema’s, functies, kwaliteit en uitvoerbaarheid. Uiteindelijk zijn er twee kunstenaars geselecteerd: Rob Sweere en Jonas Wijtenburg.

Bent u nieuwsgierig naar eerder werk van de kunstenaars? Kijk dan op robsweere.com en jonaswijtenburg.nl. Kijk voor meer informatie over het project Steigerpark op: amsterdam.nl/projecten/steigerpark-herinrichting/.