Activiteit

Lezing over kleding in de 2e wereldoorlog.

dinsdag 2 mei 2023 , 13:30 - 15:30 uur

De lezingen beginnen om 13.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Er is een theepauze van een half uur.  

De lezingen zijn, tenzij anders vermeld, voor leden van de Vereniging van Vrouwen van Badhoevedorp  gratis.  Introducees en andere belangstellenden die geen lid zijn van onze vereniging, ook mannen, zijn van harte welkom! Niet leden betalen 12,50 euro aan de zaal. Men hoeft zich niet aan te melden voor de lezingen van de VVB.  

Op dinsdagmiddag 2 mei, drie dagen voor Bevrijdingsdag, komt Birthe Weijkamp een lezing geven over kleding ten tijde van de tweede wereldoorlog. Jurken van jute en meelzakken, een mantelpakje van onderrokken, doopjurkjes en trouwjurken van parachutestof, een jasje van hondenhaar en schoenen met houten zolen. Birthe Weijkamp is kunsthistorica en gepassioneerd verzamelaarster en draagster van vintage kleding. Zij geeft lezingen over en doet onderzoek naar modegeschiedenis. Tijdens deze lezing neemt Birthe u mee langs de moeilijke weg die mensen te gaan hadden om zich te kleden in tijden van tegenspoed.   

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd textiel enorm schaars. Om deze reden kwam het 'op de bon' waardoor men maar beperkt kleren kon kopen. Daarnaast drukten verdere maatregelen van de bezetter een stempel op de samenleving en daarmee ook op de modegeschiedenis. Tijdens deze moeilijke periode bedachten vrouwen (en mannen) allerlei creatieve oplossingen om er modieus uit te blijven zien en het warm te houden. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums en het model werd daardoor rechter en breder. De rokken werden minder geplooid en korter om stof te besparen. Ook kousen werden schaars waardoor vrouwen lange broeken gingen dragen. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raakten in de mode. 

In deze lezing neemt mode-historica  Birthe Weijkamp u mee langs de verschillende facetten van kleding die werd gedragen tussen 1940 en 1949, het moment dat  de textielbonnen verdwenen. Aan de hand van bewaarde kledingstukken vertelt zij verhalen van schaarste en onderdrukking maar ook van hoop en wederopbouw.
Hanneke van den Boomen

Locatie
Dorpshuis Badhoevedorp
Kosten
Gratis voor leden
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: