Bericht

Kaalslag in de ARK-zone van het Diemerpark

Geplaatst op 4 maart 2021, 15:09 uur

Tot onze ontzetting zagen we enkele dagen geleden dat tot diep in de ARK-zone in het Diemerpark (een ecologische verbindingszone die deel uitmaakt van het NNN) met groot materiaal werd gewerkt en heel veel bomen zijn gekapt en struiken weggehaald.

Over het hele westelijke deel van de centrale sloot is de hele noordelijke oever kaalgekapt (en deels de zuidelijke oever), van Nesciobrug tot paddenpoelen, ongeveer 1 km. 

Niet alleen zijn nagenoeg alle bomen gekapt, ook het struweel is over een grote breedte verwijderd.

Het leef- en broedgebied van talloze vogelsoorten, waaronder rodelijstsoorten zoals de nachtegaal en de spotvogel, is hierdoor vernield, vlak voor het broedseizoen.

Op diverse plekken zijn ze met groot materiaal de ARK-zone ingereden en hebben ze alles wat ze op hun weg tegenkwamen gesloopt, met als gevolg dat het gebied nu totaal toegankelijk is voor loslopende honden en voor jongeren die er corona-, drank- en drugsfeestjes willen houden (dat gebeurt nu ook al in de rest van het park). 

Daarnaast hebben ze met hun vrachtwagens en zware machines de hele westelijke berm van Nesciobrug tot paddenpoelen platgewalst. Dat is in de zomer een heel bloemen- en kruidenrijke berm die belangrijk is voor vlinders en andere insecten en die door de bewoners erg gewaardeerd wordt. 

De Grote Kaardenbollen (voedsel van bijv. putters) die daar groeien zijn volledig verdwenen.

Het is een ravage, er is totaal respectloos met de natuur omgegaan. 

En dit drie dagen voordat we met de projectleider 'Diemerpark' zouden praten over maatregelen om het gebied beter te beschermen en ontoegankelijker te maken! 

Zodra we het merkten, hebben we dat aan de projectleider gemeld. Hij heeft gelukkig de werken laten stilleggen. Er is bij de gemeente en/of door de aannemer van alles misgegaan. 

Gemeentelijke diensten, Rijkswaterstaat, Waternet, onderaannemers hebben elkaar niet of slecht geïnformeerd over de natuurwaarde van het gebied.

We zijn nu via de projectleider met de gemeente in gesprek om tot betere afspraken over het beheer te komen.

Deel dit:
1 reactie

Eric Soyeux

wo 10 maart 2021 14:48
Dank voor de info Kees. Ik had het ook gezien...
Het is inderdaad verdrietig..... Waar is al dat hout naar toe gegaan. Weet je dat? Verkocht aan de Diemer centrale?