Activiteit

Gebiedsmeetup: Voor wie en wat moet het nieuwe Buiteneiland worden?

vrijdag 22 juni 2018 , 13:15 - 17:00 uur

Voor wie en wat moet het nieuwe Buiteneiland worden?
Nog dit jaar zal het nieuwe Strandeiland op IJBurg zichtbaar worden. Waar nu nog water is komt straks een nieuw stuk Amsterdam in een omgeving met veel groen. Duurzaamheid en bereikbaarheid zijn belangrijke thema’s bij de ontwikkeling van dit gebied. Parallel aan het landmaken wordt er een stedenbouwkundig plan voor Strandeiland ontwikkeld waarbij de relatie wordt gelegd met het laatste eiland van de archipel: Buiteneiland. Wat moet Buiteneiland voor eiland worden? Is het wenselijk hier een publiek park van te maken?

In deze gebiedsmeetup nemen we je mee door IJBurg fase 2, dat bestaat uit een archipel van drie eilanden. Tijdens een tour door het gebied zien we hoe de eerst palen de grond in gaan op de zandvlakte van Centrumeiland. Voor de ontwikkelingen van Strandeiland laten we ons inspireren door de leerlingen van het IJBurg College. In de aanloop naar WeMakeThe.City hebben zij verschillende thema’s rond Strandeiland onderzocht en hun wijk van de toekomst met maquettes gebouwd. In de laatste stop gaan we in discussie over Buiteneiland. Een discussie die spreekt tot de verbeelding. Vragen die centraal staan zijn: Wat is de functie van dit eiland en hoe moet het worden ingericht? Van wie moet dit eiland eigenlijk worden?

PROGRAMMA

Verzamelen bij IJBurg College 1

Welkom en introductie door Moderator

Plenair programma

Presentatie over ontwikkelingen van Centrumeiland door Pascal van der Velde (Gemeente Amsterdam) en Strandeiland door Alfons Oude Ophuis (Projectmanager Strandeiland, Gemeente Amsterdam)

Maquette tentoonstelling van Strandeiland door leerlingen van het IJBurg College 1 en 2. In de aanloop naar WeMakeThe.City hebben zij verschillende thema’s rond Strandeiland onderzocht en hun wijk van de toekomst met maquettes gebouwd. 

Tour langs de toekomstige eilanden

Onder leiding van Pascal van der Velde en Alfons Oude Ophuis

Werksessie over de toekomst van Buiteneiland

Presentatie opgave voor Buiteneiland door Remco Daalder (Stadsecoloog, Gemeente Amsterdam) 
- Welke functie moet Buiteneiland krijgen?
- Voor en van wie is Buiteneiland?
- Door wie moet het worden beheerd?

Afsluiting 
Deelname aan de Gebiedsmeetups is gratis en kan zonder festivalpas. Meld je aan via deze link knop op deze pagina. Hieraan vooraf vindt in de ochtend de conferentie Making Places plaats in Pakhuis de Zwijger, welke ingaat op innovatieve gebiedsontwikkeling.  

Aanmelden
Aanmelden kan via de officiele website, maar je kan ook de makkelijke link gebruiken:
https://wemakethecity.typeform.com/to/MSHJyg.

Locatie
Montessori Lyceum Terra Nova
Illustration
 
Deel dit: