Projectvoorstel voor gebiedsplan 2019

IJburg Verkeersdrempelvrij!

Geplaatst op 30 oktober 2018, 07:58 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
Dit is een groot voorstel, waarvan de haalbaarheid niet erg waarschijnlijk is.

Veel straten van IJburg worden gekenmerkt door een overvloed aan hoge verkeersdrempels. Deze moeten er voor zorgen dat de wegen in de wijken geen racebanen worden. Dus de bedoeling is goed, maar de drempels zijn ook slecht voor mens en milieu. Wordt het niet eens tijd om dit aan te passen en de straten vriendelijker, groener en aantrekkelijker te maken?
Er wordt vaak hard gereden tussen de drempels en vlak voor de drempels wordt er op de rem getrapt. Dit betekent een constant optrekken en afremmen van auto's voor en na de drempels. Dit zorgt voor stank en geluidsoverlast. De drempels veroorzaken ook onnodige slijtage aan de auto's. En kunnen voor onveilige situaties zorgen, omdat automobilisten vaak aan de uiterste rand de drempel over rijden omdat deze hier lager is. En waarom zo absurd veel drempels door de hele wijk?

Toelichting

Ik denk dat er goede en vriendelijkere alternatieven zijn om er voor te zorgen dat automobilisten langzaam door de wijk rijden en er een aangenamere verkeerssituatie kan ontstaan voor iedereen. Auto die zonder vaak af te hoeven remmen als een slang door de wijk manoeuvreren. Er zal meer rust komen in de woonwijken, want er zijn geen constant optrekkende en afremmende auto's meer. De wegen worden minder saai door de versmallingen die aangebracht kunnen worden en er kan gevarieerd groen geplant worden. De auto's kunnen nu 1 snelheid rijden en de straten worden rustiger en aantrekkelijker.

Gewenst resultaat 
Er kan met een paar straten een pilot opgezet worden. Bijvoorbeeld de wegen rondom het Theo van Gogh park. Na een proefperiode volgt er een evaluatie waarbij de bewoners ook betrokken worden. Slaagt de pilot dan kan begonnen worden met de herinrichting van alle straten waar veel verkeersdrempels in het verleden geplaatst zijn.

Idee
Illustration
Met groene borders de straten aantrekkelijker maken en auto's als een slang door de wijk laten rijden
Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 12 reacties

Thomas Mensink

do 1 november 2018 10:48
Ja

Lieneke Koornstra - de Doelder

do 1 november 2018 12:03
Nee: Alhoewel ik het in grote lijnen eens ben met de argumenten die projectleider noemt tegen de vele en hoge verkeersdrempels op IJburg en ook een voorstander ben van meer groen, lijkt mij het voorgestelde alternatief geen uitkomst. In het verkeer heb ik meermaals gezien hoe een straat met de door projec... lees meer

Pieter Neuvel

do 8 november 2018 00:17
Ja

Ellyn Larson

vr 9 november 2018 17:05
Ja

Jeroen Overweel

vr 23 november 2018 11:52
Nee