Projectvoorstel voor gebiedsplan 2019

STRTORI Workshops

Geplaatst op 16 oktober 2018, 14:08 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
In 2019 wordt gedurende het jaar met jongeren en partners gekeken waar precies de behoefte ligt.

STRTORI (fonetisch: Straattori) is een cultureel ontwikkelingstraject voor en met jongeren op IJburg, waarbij zij zichzelf in verschillende urban kunstdisciplines kunnen ontwikkelen en laten zien. Die ontwikkeling wordt gepresenteerd op het STRTORI Festival naast andere acts uit de jongerencultuur. Er is ook gelegenheid voor de deelnemers om zichzelf te presenteren op het open mic-evenement The Cypher. We willen hiermee het talent onder de grote groep jongeren laten zien aan een publiek dat de wijk overschrijdt.

Dit project is in gang gezet om een platform te bieden voor verschillende interesses en talenten van IJburgse jeugd. STRTORI geeft hen een stem en een gezicht. Tori is het Surinaamse woord voor verhaal. Centraal in dit project staan vertellingen van jongeren door jongeren voor jongeren, de verhalen van de ‘straat’. Een ontmoeting begint met het delen van elkaars verhalen. Hoe beleven jongeren op IJburg hun omgeving, wat is hun verhaal?  Het nader tot elkaar komen van de groepen jongeren begint met het vertellen van dat verhaal op straat, ofwel STRTORI.

STRTORI is in 2017 opgezet met het oog op een duurzame creative community op IJburg en het ontwikkelen van een aansprekend jeugdfestival. Een groep ambitieuze jonge IJburgers helpt wordt door ons begeleid om hun eigen concept te ontwikkelen - zowel artistiek als organisatorisch - waarbij IJburg op een unieke manier haar culturele identiteit vindt.

Toelichting

STRTORI is een cultureel ontwikkelingstraject dat gebouwd wordt op de wensen en talenten van IJburgse jongeren van 14 jaar en ouder. Het bestaat uit drie workshopreeksen van ongeveer 4 weken in een in overeenstemming gekozen discipline, ieder afgesloten door een presentatiemoment. In de presentaties en het jaarlijkse STRTORI Festival, komen al deze disciplines bij elkaar. Dit zijn onder andere rap, dans en DJ’ing – maar naar gelang de wensen van de IJburgse jeugd kan dit worden uitgebreid naar producing, stand-up comedy, spoken word, visual art, fotografie, (fashion) design etc. met als belangrijkste leidraad de eigen verhalen en belevingswereld van de jongeren.

De deelnemende coaches die het STRTORI maakproces zullen begeleiden zijn invloedrijke artiesten en ervaren coaches uit de verschillende Urban disciplines. Dat zijn onder andere:

Rap by Soultrash
Urban Dance by Daphne Scheerlink
DJ’ing by DJ Abstract

Voor de editie STRTORI '19 gaan we ook experimenteren met fotografie, mode of beeldende kunst in de RIGHTABOUTNOW Gallery.

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar
Gewenst resultaat 
STRTORI heeft in de afgelopen twee jaar al zijn bescheiden stempel gedrukt op IJburg. Zo is een creative community ontstaan van ambitieuze jongeren die bezig zijn met DJ’ing, rap, zang en producing. De DJ’s draaien nu stuk voor stuk regelmatig in Amsterdamse clubs, en de rappers hebben samen met Soultrash direct na de eerste workshopreeks een EP opgenomen. Ook bleken eerdere dansworkshops een stimulans te zijn geweest. We willen zorgen voor continuiteit, zodat nog meer jongeren hun talenten verder kunnen ontwikkelen en gestimuleerd worden in hun ambities. Ook zorgt dit voor onderlinge betrokkenheid, bijvoorbeeld in het gezamenlijk organiseren van STRTORI Festival en deelname aan The Cypher. De voorbereiding van de najaarsedities van deze evenementen is nu in volle gang. Daarvoor schakelen wij een projectteam in bestaande uit jonge IJburgers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Deze vinden beiden plaats bij Blijburg.
Init.
Illustration
STRTORI Logo



Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
3 reacties

Angelique Hop

wo 17 oktober 2018 17:45
Mooi!

Slinger Slinger

do 15 november 2018 17:35
Ja

Linda Vosjan

ma 26 november 2018 10:15
Ja