Projectvoorstel voor gebiedsplan 2018

Herinrichting leefruimte steigereiland zuid, groenstrook Cornelis Zillesenlaan zicht op zeeburgerbaai

Geplaatst op 19 september 2017, 11:11 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
Dit voorstel wordt betrokken het project 'Oeverzones Steigereiland Zuid'

De groenstrook achter in de C.Zillesenlaan is een zeer intensief gebruikt stukje groen waar veel buurtbewoners intensief gebruik van maken om te zonnebaden, zwemmen, boot te water laten , hond uit te laten etc..
De inrichting van de openbare ruimte was ooit afgestemd op het oorspronkelijke bestemmingsplan uitgaande van toekomstige dijkwoningen en de bewoners die hier zouden gaan wonen echter nu dit definitief niet doorgaat is het tijd om de inrichting van de dijk beter af te stemmen op de wensen van de buurt.

- Op een zomerse dag maken veel steigereiland bewoners gebruik van het, door de buurt aangeschafte, compacte zwemplateau. Dit zwemplateau wordt bijzonder intensief gebruikt maar is niet afgestemd op de grote aantallen die gebruik willen maken van de gelegenheid om dichtbij huis te zwemmen en zonnen. 

- Nu de dijkwoningen aan de CZ laan definitief niet doorgaan is er ruimte om één of meerdere steigers te maken zodat er op een veilige manier toegang tot het water is voor recreatie.

- Hondenbezitters maken intensief gebruik om hun hond (aangelijnd) uit te laten, door het groeiende aantal honden (bezitters) is ook hier de druk op de smalle groenstrook groot.

- De straatinrichting van de Cornelis Zillesenlaan is door de hele straat gelijk gehouden ervan uitgaande dat er overal aan beide zijden van de straat gewoond zou gaan worden. dit is niet het geval aan de zuidzijde met een aantal negatieve effecten als:
.....auto's met bestemmingen elders op het steigereiland rijden veelvuldig met hoge snelheid langs de woningen om een lus te maken aan het einde van de CZ laan.
.....De parkeerplaatsen worden nagenoeg niet gebruikt behalve op een dag dat parkeren gratis is.

Toelichting

 een paar kenmerken die passen bij de huidige indeling:
- Op een mooie zomerse dag maken veel steigereiland bewoners gebruik van het, door de buurt aangeschafte, zwemplateau. Dit zwemplateau wordt bijzonder intensief gebruikt maar is niet afgestemd op de grote aantallen die gebruik willen maken van de gelegenheid om dichtbij huis te zwemmen en zonnen. Het dijkje is in de zomer dan ook een gezellige trekpleister en een plek om elkaar te ontmoeten. Nu de dijkwoningen aan de CZ laan definitief niet doorgaan is er ruimte om één of meerdere steigers te maken zodat er op een veilige manier toegang tot het water is voor recreatie. De smalle groenstrook waar intensief gebruik van wordt gemaakt kan wellicht door heroverwegen van de straat inrichting en meubilair verbreed worden. Steigereiland is zoals de naam al zegt een plek voor steigers en nu dan ook voor het stukje steigereiland zuid/ cz laan.
- Hondenbezitters maken intensief gebruik om hun hond (aangelijnd) uit te laten, door het groeiende aantal honden (bezitters) is ook hier de druk op de smalle groenstrook op het dijkje iets om te onderzoeken hoe gezamenlijk gebruik te maken van dezelfde groen voorzieningen dan wel aanvullende voorzieningen op steigereiland te realiseren, zodat voor beide activiteiten een plek is.
- De straatinrichting van de Cornelis Zillesenlaan is door de hele straat gelijk gehouden ervan uitgaande dat er overal aan beide zijden van de straat gewoond zou gaan worden. dit is niet het geval aan de zuidzijde met een aantal negatieve effecten als:
.....auto's met bestemmingen elders op het steigereiland rijden veelvuldig met hoge snelheid langs de woningen om een lus te maken aan het einde van de CZ laan om vervolgens met dezelfde snelheid weer in tegengestelde richting te rijden. wellicht door slim om te gaan met verkeersrichtingen of wellicht 1 rijrichting geheel af te sluiten is hier wellicht een passende oplossing te verzinnen.
.....De parkeerplaatsen worden nagenoeg niet gebruikt behalve op een dag dat parkeren gratis is (avond en zondag) resultaat is overdag een lege straat met in de ochtend en begin van de avond forensen verkeer zoals hierboven gemeld.

Gewenst resultaat 
Herinrichting van de openbare leefruimte steigereiland zuid/ groenstrook gebaseerd op de uitkomsten van een onderzoek onder de buurtbewoners steigereiland met als doel om de openbare ruimte efficiƫnter in te richten en beter af te stemmen op de verschillende behoeften in de buurt.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 7 reacties

Johan Vlug

vr 29 september 2017 09:42
Ja: Er gebeurt zoveel dat het om een nieuwe inrichting vraagt.

Manuela Smith

do 12 oktober 2017 16:31
Goed plan, zeker ook omdat het in overleg met de bewoners opnieuw ingericht wordt

Josephine van Rosmalen

vr 13 oktober 2017 20:37
Ja

Mariette Keijser

za 27 oktober 2018 09:01
Goed plan, maakt de zomer op het eiland nog aantrekkelijker

Tamar Singerling

zo 28 oktober 2018 18:18
Goed plan! We kunnen zeker meer zwemsteigers gebruiken. Deze plek is daar uitermate geschikt voor.