Projectvoorstel voor gebiedsplan 2018

"Ga je nu weer mijn verhaal stelen"? de documentaire

Geplaatst op 13 september 2017, 16:06 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
De doelstelling van dit voorstel sluit goed aan bij de doelstelling om alle IJburgers, hoe verschillend ook, met elkaar prettig samen te laten leven. Over de vorm gaat het gebiedsteam graag in gesprek met de initiatiefnemer. Ook overlapt het voorstel ten dele met een voorstel van IJburg TV om samen met bewoners van het Martien Schaperhuis actief de wijk in te gaan. Er is meer gesprek nodig om te onderzoeken op welke wijze samenwerking tot stand kan komen, en om tot een projectplan te komen met een begroting waar het stadsdeel een bijdrage aan kan leveren. Daar kunnen we met elkaar begin 2018 aan werken. Om aan te geven dat we hiermee aan de slag gaan nemen we in het gebiedsplan 2018 het project 'Ontmoeting tussen kwetsbare en krachtige bewoners' op.

Er is maar weinig voor nodig om in de goot te raken en je huis en sociale netwerken compleet te verliezen. De weg terug naar een gelukkig leven is vaak lang, eenzaam en gecompliceerd. 
Op IJburg zijn er helaas velen die hier over mee kunnen praten. In deze documentaire stellen we vragen centraal die iedereen heeft maar vaak niet durft te stellen, we proberen stereotype beelden te doorbreken (zwervers stinken, je huis kwijtraken is je eigen schuld en daklozen zijn associaal maar bijvoorbeeld ook 'Lisdoddelaan-bewoners zijn vette kapitalisten' en 'middelbare scholieren zijn egocentrisch en hebben totaal geen oog voor de wereld'). Dit met het doel om te zoeken naar hetgeen we met elkaar gemeen hebben.

Deze documentaire brengt participatie en 'de weg terug' vanuit een zeer persoonlijk perspectief in beeld door uiterlijk zeer verschillende mensen (en groepen) samen hun verhaal te laten vertellen.

De documentaire wordt van a tot z op en door IJburg gemaakt (mmv ondermeer scholieren van het IJburgcollege, HVO Querido, IJburg TV, ondernemers, buurtbewoners).

Toelichting

Meestal kijken mensen vooral naar uiterlijke verschillen en baseren daar hun mening over de ander op. Het is de mens eigen om bang te zijn voor het onbekende. Maar dat houdt ons soms ook ver uit elkaar en maakt opnieuw participeren een moeilijk proces. 

Door mensen uit verschillende situaties en met verschillende maatschappelijke status 16 persoonlijke vragen ('4 levels of listening') te stellen en de gesprekken die daar uit volgen op een speelse manier in beeld te brengen hopen we de beeldvorming over elkaar te veranderen en een brug te slaan. We gaan hierbij uit van de principes van een gelijkwaardige leeromgeving: iedereen die meedoet leert al doende van elkaar!

De verhalen worden vastgelegd door jonge IJburgers (oa Ijburgcollege) met simpele middelen en technieken (zoals de eigen telefoon en tablet) die iedereen zich snel eigen kan maken. Professionals uit de wijk begeleiden het project.

Bereik: circa 5000 (zie hieronder)

Deelnemers: circa 20-30

Deelhebbers en publiek: via lokale TV, presentatie in klassen en welzijnsinstellingen

Er zal een feestelijke premiere avond plaatsvinden op IJburg. De documentaire kan uitgezonden worden op lokale TV en de filmpjes kunnen ingezet worden in de klas en in de welzijnsinstellingen voor professionals en voor clienten.

 

  

Doelen:

Hoofddoel is mensen verbinden. Kansrijk en kansarm. Door heel verschillende IJburgers, jong en oud, arm en rijk creatief samen te laten werken, hun verhaal te kunnen laten doen en zo elkaars leven mee te laten beleven kun je verbindingen leggen die je in het dagelijks leven niet voor elkaar krijgt.

Daarnaast is de documentaire een interessant document voor welzijnsinstellingen in en buiten IJburg om van te leren en om clienten te motiveren en te activeren en vooral om het gesprek aan te gaan en naar 'buiten te gaan'.

Een praktische mogelijkheid voor middelbare scholieren om behalve nieuwe kennis op te doen (interviewen, filmen, monteren e.a.), mensen te ontmoeten en te leren begrijpen die normaal niet op je pad komen. Meedoen kan in het kader van een maatschappelijke stage of voor studiepunten. 

We willen IJburg TV het proces laten filmen, een 'making off'. De documentaire zelf wordt een montage van de filmpjes die de IJburgers van en over elkaar maken op hun eigen devices. 

Dit voorstel om op een persoonlijke, concrete en speelse manier 'de weg terug' in beeld te brengen voor en door IJburg (bewoners, ondernemers, zorginstellingen e.a.) is ontstaan uit de ontmoetingen binnen een community art theaterroute die in 2015 een groep jonge theatermakers (studenten), 7 mannen uit het Martien Schaaperhuis en een aantal buurtbewoners verbond. Uit deze theaterroute waarin de echte levensverhalen van de mannen centraal stonden en de wil zich opnieuw te verbinden, is het plan gegroeid om IJburg te laten weten hoe dit soort verhalen verder gaan. Want een ding is zeker, het verhaal gaat zeker verder....

 

Gewenst resultaat 
Bodem leggen voor verbinding, buurtvriendschappen en verdere samenwerking. Meer begrip krijgen en kennis verwerven over de participatie van mensen die als kansarm gezien worden. Doorbreken van stereotypen beelden over elkaar (discriminatie). Activering. Het bevorderen van meer buurtgeluk en verbinding. In een concrete vorm samen op zoek naar vragen over participatie, het verbinden van formele met informele zorg, het doorbreken van eenzaamheid en verbinden van kansrijk en kansarm.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 9 reacties

Linda Vosjan

do 14 september 2017 11:45
Ja

Manuela Smith

do 14 september 2017 22:42
Ja

Marinus Knulst

vr 15 september 2017 09:49
Ja

Marinus Knulst

wo 27 september 2017 10:14
Ja

Lieneke Koornstra - de Doelder

wo 27 september 2017 19:16
Ja