Project in gebiedsplan 2018

Bespreekbaar en zichtbaar maken Seksuele en Gender Diversiteit

Geplaatst op 6 september 2017, 11:26 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland

Op diverse manieren zichtbaar en bespreekbaar maken van diversiteit. Dit is een vervolg op het Regenboogbank project met het IJburg College, Dynamo en 24Karaat door SexMatters. Dit project werd enthousiast ontvangen door jongeren. De jongeren en partners geven aan dat er er meer nodig is. Het idee voor het vervolg is om het letterlijk zichtbaarder en bespreekbaar te maken in de wijk en daarmee hopen we dat jongeren zich minder eenzaam voelen in hun eventuele struggles. We willen hiermee een bredere doelgroep bereiken dan alleen leerlingen van het IJburg College en bezoekers van Dynamo jongerenwerk. Misschien kan dit leiden tot een jong-lhbtiq netwerk.

Toelichting

Ideeën:

  • Jongeren laten vertellen over hun ervaring met uitsluiting in bijvoorbeeld Vrijburgt. (Variant op project wat Dynamo elk jaar doet: speak up debat)
  • Stedelijke Pride Phote Award op IJburg tentoonstellen
  • Eventueel een locatie (flex bieb?) of activiteit (sport?) specifiek promoten als 'vraagbaak voor al je intieme vragen'. Alleen dan wat laagdrempeliger.

Op IJburg groeien heel veel kinderen op. De komende jaren zit er een enorme piek in het aantal tieners (aantal 12 jarigen is bijna 2x zo groot dan aantal 6 jarigen). In de tienerleeftijd ga je op ontdekkingstocht naar jouw eigen identitiet, neem je afstand van je ouders en richt je je steeds meer op je eigen leeftijdsgnootjes. Daarbij hoort ook de ontdekking van je seksuele aard. De tienerjaren zijn een hele belangrijke fase op weg naar een zelfstandig en mooi volwassen leven.

Doordat er zoveel tieners op IJburg zijn die in deze levensfase zitten (en komen), willen we graag iets extra's kunnen inzetten de komende jaren. In Amsterdam zijn er vele mooie voorbeelden en initiatieven op dit gebied. Daarom willen we alvast wat geld vrij maken, en zijn we al begonnen met gesprekken met diverse initiatieven en organisaties. We staan open voor meer initiatief, ideeën en organisaties.
Op naar een inclusief IJburg, zonder pesten, uitsluiting!

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar
Gewenst resultaat 
Minder pesten, uitsluiting = Positief opgroeiende jongeren, inclusieve jongerencultuur
Minder psychische en emotionele problemen = gezond en veilig opgroeien!

Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Dialoog en Verbinding (?)
Deel dit:
1 projectupdate

Simone Lamme

Project afgerond

Stichting Sexmatters heeft op IJburg verschillende bijeenkomsten voor jongeren georganiseerd over seksuele en genderdiversiteit. Daarbij is samengewerkt met o.a. Dynamo jongerenwerk, het IJburgcollege, Girls Forward, en Kitchen of Happiness. Er zijn voorbereidende themabijeenkomsten gehouden bij IJ... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
3 reacties

Jolanda Kirpensteijn

vr 22 september 2017 20:25
Ja: Een veilig klimaat voor jongeren vind ik heel erg belangrijk en seskuele en gender diversiteit speelt daar een grote rol in.

Linda Vosjan

di 26 september 2017 21:57
Ja

Jelle Martens

ma 16 oktober 2017 16:48
Ja