Project in gebiedsplan 2017

IJburgTV, ook in 2017!

Geplaatst op 5 oktober 2016, 16:55 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
IJburg TV heeft als voornaamste doelstelling het maken van lokale televisie. Vanuit de gemeente Amsterdam worden hiervoor geen middelen beschikbaar gesteld. Subsidie verlenen voor vrijwilligers kan alleen wanneer deze groep zich inzet voor de doelgroepen van de basisvoorzieningen. Dat is hier niet aan de orde. Media & Communicatie is wel een talentgebied in de jeugdregelingen, maar dan gaat het echt om de uitingen via die kanalen in te zetten. Ook moet het passend zijn bij wat kinderen willen. Het afgelopen jaar heeft stadsdeel Oost een brainstormsessie georganiseerd met IJburg TV en een aantal andere partners om hier ideeën voor te verzinnen, passend bij de jeugdcultuur. Het stadsdeel staat in 2017 - in vervolg op de eerder genoemde brainstormsessie - zeker open voor een aanvraag op projectbasis, waarbij bijvoorbeeld de jeugd op IJburg geactiveerd wordt of via een videoproject verbinding en dialoog wordt gestimuleerd.

IJburgTV is de lokale omroep van IJburg die geheel in het teken staat van IJburg. Nieuws, verenigingen, scholen, sport, een wijkagenda, kortom, alles wat met IJburg te maken heeft komt aan bod.

De non-profit stichting bestaat geheel uit vrijwilligers en wordt geleid en gecoördineerd door professionals. Het platform werd opgericht in 2007 door Patrick Richter met als doelstelling:
- de wijk in beeld te brengen
- mensen kennis te laten maken met media (techniek), met de buurt, met elkaar en daardoor de leefbaarheid (sociale cohesie) in de wijk te bevorderen.

Vrijwilligers voeren redactie, nemen de camera ter hand en maken hun eigen televisie terwijl de kwaliteit en identiteit van de programma’s wordt gewaarborgd door een eindredactie.

IJburgTV als nieuwszender heeft sinds 2012 beschikking over een eigen TV kanaal op de KPN glasvezel kanaal 571 en is als omroep geregistreerd bij het Commissariaat van de Media. Inmiddels is IJburgTV een van de belangrijkste kanalen voor informatie en nieuws op IJburg met veel volgers op FB en TW.
Elk 2 maanden wordt de talkshow IJburgLive uitgezonden met actuele zaken en gasten

Vrijwilligers krijgen middels gratis trainingen en workshops de handvaten aangereikt om zelf televisie te maken, en gaan (samen met mediaprofessionals) de straat op om programma’s te maken. Ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een kans om mee te werken. Speciale aandacht is er voor de jeugd. In samenwerking met de Neptunusschool, JeugdtheaterschoolTIJ en de OBA organiseert IJburgtv in 2017 “mediawijs” workshops voor jongeren.

TV maken en uitzenden is een dure aangelegenheid. De laatste jaren werden de kosten zoals huisvesting, ontmoetingsruimte, apparatuur, verzekeringen, uitzend -en licensiekosten gedekt door de KPN en Ymere, maar daar is helaas een eind aan gekomen doordat zij zich weer zijn gaan richten op hun kerntaken.

Om in 2017 IJburg ook weer van nieuws en informatie te voorzien zoeken wij daarom financiële ondersteuning.

 

Doelstellingen 2017:

- Informatievoorziening voor de wijk

- Samenwerking met buurtorganisaties

- Ontmoetingsplek voor de buurt

- Uitbreiding vrijwilligersbestand

- Verslaglegging belangrijke evenementen

- Lokale initiatieven in beeld brengen

- Jongeren mediawijs maken

- Vervanging van de camera’s

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Volwassenen, Senioren, Jongeren, 11-22 jaar
Gewenst resultaat 
Dit wordt nader bepaald en hangt af van het projectvoorstel.
Init.
Illustration
 

Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Patrick Richter

Project volgens planning

IJburgTV volgt de ontwikkelingen over de komst van de statushouders op Kavel 13 sinds 2016 op de voet. In maart 2017 zijn wij gaan samenwerken met de Expeditie IJburgRijker die als doel heeft de nieuwe bewoners zich thuis te laten voelen op IJburg maar ook om de omwonenden tot steun te zijn en verbi... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Patrick Richter

Project volgens planning

Er zijn tot nu toe 5 films gemaakt over de komst van de statushouders op IJburg. Verslagen van twee bewonersbijeenkomsten en twee meetups waar vanuit de gemeente uptodate informatie over het verloop van het traject gegeven werd. De 5e film ging over de speciale IJburgDroomt/Doet bijeenkomst waar ec... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 9 reacties

S. Lemmers

do 13 oktober 2016 16:17
Ja

Jeroen van Leeuwen

do 13 oktober 2016 16:55
Ja

Joris Vermeulen

ma 17 oktober 2016 23:53
Ja: Geweldig belangrijk voor IJburg! Informatievoorziening, vrijwilligers/stagiairs, mooie beelden, actueel, laagdrempelig en vaak met een knipoog.

Machteld Wentzel

wo 19 oktober 2016 22:58
Ja

Sebastiaan Galama

ma 24 oktober 2016 10:58
Ja: Wel laagdrempelig blijven en ook altijd mee blijven stromen met de tijd, door zoals nu ook gevraagd wordt wat de ijburgers zelf willen, waar wachten de kijkers van ijburg tegenwoordig op!