Project in gebiedsplan 2017

Mountainbike parcours

Geplaatst op 19 september 2016, 14:39 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
Het crossbaantje op de lege kavel aan de Bert Haanstrakade is een tijdelijk programma dat verdwijnt nu de kavel wordt bebouwd. Het hier voorgestelde project kan niet op deze wijze komend jaar direct tot realisatie komen. Wel is er een motie aangenomen in de gemeenteraad ten aanzien van het realiseren van mountainbikeparcours ergens in Amsterdam en een stedelijke verkenning is gestart. De projectleider neemt contact op met de initiatiefnemers, om te bespreken of er mogelijkheden zijn die verder zouden kunnen worden uitgewerkt binnen het kader van de motie.

Samenvatting stadsdeel Oost:

Het hier voorgestelde project kan niet precies op deze wijze komend jaar direct tot realisatie komen. Er is wel een motie aangenomen in de gemeenteraad ten aanzien van het realiseren van mountainbikeparcours ergens in Amsterdam en er is een stedelijke verkenning gestart. De projectleider neemt contact op met de initiatiefnemers, om te bespreken of er mogelijkheden zijn die verder zouden kunnen worden uitgewerkt binnen het kader van de motie.

Toelichting:

Vanuit Allmtb organiseren we sinds vorig jaar mountainbike cursussen en trainingen voor de jeugd op IJburg.

Mountainbiken is een sport die momenteel sterk wint aan populariteit, ook nu het weer een Olympische sport is. De kinderen die deelnemen aan de cursussen en trainingen zijn altijd ongelofelijk enthousiast.

Voor de trainingen maken we gebruik van veldjes en alle locaties op en rondom IJburg die maar uitdagingen kunnen bieden. Ook gaan we regelmatig naar parcoursen in bijvoorbeeld het Twiske of Lage Vuursche. Deze parcoursen zijn altijd het hoogtepunt voor de deelnemers aan de cursussen!

Tot voor kort gebruikten we ook regelmatig de crossbaan op de Bert Haanstrakade. Helaas is deze nu afgebroken omdat hier binnenkort gebouwd zal gaan worden. Als alternatief voor de crossbaan maken we nu zelf hindernissen van afvalhout en pallets welke je op IJburg in grote hoeveelheden tegen komt.

Voor een uitdagend mountainbike parcours is maar zeer weinig nodig. Het is eenvoudig te realiseren en doordat een singletrack parcours in principe niet veel meer ruimte inneemt dan een 'wandelpad' kan het eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande gebieden.

Bijvoorbeeld in het Diemerpark zou een mooi parcours aangelegd kunnen worden, aangezien hier ook nog uitdagende klimmetjes kunnen worden gemaakt. Ook voor volwassenen kan dit leuke en technische uitdagingen opleveren.

Ook alle onbebouwde kavels en terreinen zijn met beperkte middelen en gerecycled materiaal, wat overal op IJburg te vinden is, geschikt te maken voor leuke tracks met zeer uitdagende hindernissen.

Met een container voor het overige materiaal en de fietsen, zoals deze ook gebruikt worden door bijvoorbeeld de surfschool en kanovereniging, heb je dan voldoende faciliteiten. Zo kan het mountainbiken op IJburg tot een uitdagende sport worden ontwikkeld voor zowel de jeugd als volwassenen.

 

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Volwassenen, Jongeren, 11-22 jaar
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Maureen Linthout

Project niet gerealiseerd

Centrale stad heeft voor de hele stad gekeken wat kansrijke plekken zijn voor mountainbiken. Ijburg is daarbij afgevallen als locatie.
0
Open de update in eigen pagina

Maureen Linthout

Project niet gerealiseerd

Zie update van 7 september.
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 20 reacties

Jeske Rutgers

za 24 september 2016 00:05
Ja: Mijn zoon van 14 zou het erg leuk vinden. Komt hij meer buiten.
Lekker bewegen en jongens ontmoeten die het ook leuk vinden

Camiel Braun

zo 9 oktober 2016 11:17
Ja:

Jaap Bakker

wo 26 oktober 2016 18:21
Ja

Jeroen Hofman

do 17 november 2016 13:17
Ja

Ina van Dijk

zo 20 november 2016 06:29
Ja: Heerlijk als ik op de fiets naar een parcours toe kan rijden om me even uit te leven. Ook voor de kids die tevens hun fiets skills kun uitbreiden. Het zou een super initiatief zijn.