Dit project is afgerond
Project

7 Natuurprojecten Natuurmonumenten

Geplaatst op 27 mei 2014, 23:59 uur

Eind vorige eeuw besloot het stadsbestuur van Amsterdam dat de stad moest groeien in het IJmeer. Tegenstanders waaronder Natuurmonumenten vreesden een aantasting van de natuurwaarden. Na een referendum in 1997 was de aanleg van IJburg een feit. Naast de verplichte wettelijke natuurcompensatie besloot Natuurmonumenten om samen met de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland een fonds op te zetten. Dit moest voor extra natuurontwikkeling in het gebied zorgen. Onder de vlag van het Natuurontwikkelingsfonds IJmeer zijn extra investeringen gedaan in de IJburgse natuur. 

Inmiddels leven talloze wilde planten, bloemen, broedvogels, maar ook vos, ringslang en waterspitsmuis in de natuurgebieden van de nieuwste stadswijk. 'IJburg is een goed voorbeeld waar natuur de economie versterkt. Natuur levert werkgelegenheid op, zorgt voor recreatiemogelijkheden, voor veiligheid en voor een prettig woonklimaat voor de Amsterdammers', stelt Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. 

In de omgeving is Polder IJdoorn beter ingericht. Hier komen trekvogels op adem na een lange vlucht en er leven talloze weidevogels. Daarnaast zijn ecologische verbindingen tussen de Vechtstreek en Waterland versterkt. Naast de aanleg van een natuureiland wordt geïnvesteerd in rietmoeraszones langs de IJdijk. Stadsecoloog Remco Daalder: 'IJburg is uiteindelijk voor de natuur goed geweest. Het water is helderder door al dat riet, en het barst van de waterplanten waar vissen hun eitjes in afzetten.'

Klaar
Deel dit: