Dit project is gepauzeerd
Project

Windbreimachine op IJburg

Geplaatst op 9 juli 2012, 14:59 uur

Voorstel: wind de sidekick van IJburg, doe er je voordeel mee. Trek er mensen mee over de brug.

Ondernemers: leven van de wind! je kunt er klanten mee trekken.  

Het kenmerk van IJburg: wind, is een gratis sidekick die er altijd is. Aldus Elle Decoration, die haar evenement Inside Design op IJburg op die manier ook presenteert in haar promotie hierover.  

Die wind dat is zo typisch IJburg, zo’n onmiskenbaar element, daar hebben wij helemaal niet meer zo expliciet aan gedacht.

Ja een kitesurfschool zou een aanvulling zijn. Maar meer doen met die wind.

Maken dat als het waait er juist mensen of kinderen naar IJburg willen komen….

 

 

Daar zou je juist iets bijzonders mee moeten doen, was ook het advies van bv Paul Spies, directeur Amsterdams Museum tijdens een rondwandeling over IJburg. Het moet ‘spannend’ en interessant worden op IJburg als het waait! Zo van: hé het waait laten we gaan kijken op IJburg, want dan doet de Brei machine (en de xx en de xx) het!

 

Ik ben er over door gaan denken en ik kwam de Windbreimachine tegen.

 

 

 

De windbrei machine op IJburg….. (Blijburg, Vrijburcht, in het havenkwartier)

De Wind Knitting Factory

Opvallend is ook de Wind Knitting Factory oftewel de Wind Brei Machine van ontwerpster Merel Karhof (1978). Wandelend door de straten van Londen ontdekte ze dat er in doodlopende straten wervelwinden ontstaan. „Ik wilde via dit project de onzichtbare wind in de stad zichtbaar maken. Deze breimachine toont aan hoeveel gratis energie er is, en hoe wij die kunnen benutten.”  Het Textielmuseum uit Tilburg schonk haar een geavanceerde breimachine uit 1900. Een mechanisch ingenieur hielp haar bij het ombouwen van de machine, en bij het omzetten „van de ene draaiende beweging in een andere.” De Wind Brei Machine werd in het Zuiderzeemuseum geëxposeerd en staat  momenteel in het tijdelijk museum Overhoeks, de voormalige Shell toren. Een filmpje op de expositie in Enkhuizen laat zien hoe de breimachine werkt. Hoog aan een gebouw hangt de windmolen; beneden rijden auto’s en bussen. Intussen dwarrelt er een lange strook breisel langs de gevel. „Als de koudere maanden aanbreken en het flink waait, gaat het breien sneller en stuwt de koude energiebron zelf de vraag naar het product omhoog.” .

De wind brei machine naar IJburg halen? Als attractie? Voorstel doen hierover aan de Bestuurstafel of neerleggen bij IJburg droomt of de winkeliersvereniging, en dan een startbedragje voor crowdfunding verstrekken  opdat dit  ‘apparaat’ aangeschaft kan worden voor IJburg, (plus onderhoud). Locatie nader te bepalen.

   Merel Karhof en haar Wind brei machine. (google zelf even, want foto's zijn niet meegekopieerd).

 

 

 

 

Met wind kan natuurlijk veel meer. Van vliegeren tot windgong. Een paar voorbeelden.

 

                           

 

                           

 

Wellicht is het wel heel interessant om de TU Delft een speciaal IJburg wind ding te laten maken.

 

Wat vinden jullie?

 

Pauze
Deel dit:
1 projectupdate

Patricia Collette


Inmiddels een paar (maar zeer gering aantal) reacties ontvangen (waarvan 1 via deze website), dus dat zou als te weinig draagvlak omschreven kunnen worden. Het is echter wel een aardig en zeer passend kunstwerk. Als er wel een groep bewoners en/of ondernemers is die het aanspreekt zouden die het ide... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Axel Schappert

Een heel mooi idee! Wij komen bij de onthulling wel spelen met de IJburgfanfare!