Aanbod

Duurzame Inzetbaarheids uren in het onderwijs inzetten voor coaching

Werkstress is een hele belangrijke oorzaak van verzuim en uitval. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Dan is het wachten op de bekende druppel die de emmer doet overlopen. 

Werknemers die gezond en gemotiveerd zijn, functioneren beter en verzuimen het minst. Het investeren in inzetbaarheid en gezondheid van de werknemers loont. Daar heeft eigenlijk iedere werkgever belang bij. In de nieuwe CAO voor het Onderwijs wordt deze vorm Duurzame Inzetbaarheid in onderkend. Iedere werknemer heeft recht op Duurzaam Inzetbare uren, 40 uur per jaar naar ratio.

Wat betekent het basisbudget duurzame inzetbaarheid?

Voor alle werknemers (onderwijspersoneel, onderwijsondersteunend personeel en schoolleiders) geldt met ingang van 1 oktober 2014 een basisbudget van 40 uur per jaar voor duurzame inzetbaarheid.

Dit budget kan door de werknemer worden ingezet voor verschillende activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van de werknemer bevorderen, zoals studieverlof, coaching, peerreview, oriëntatie op mobiliteit, niet plaats- en/of tijdgebonden werkzaamheden. In overleg met de werkgever kan er ook voor gekozen worden het budget duurzame inzetbaarheid aan andere doelen te besteden. Het mag niet worden ingezet voor vrij opneembaar verlof. Achteraf moet in een functioneringsgesprek altijd worden verantwoord waaraan de 40 uur is besteed. In overleg met de leidinggevende kan het budget maximaal drie jaar worden gespaard. Er moet dan wel vooraf duidelijk zijn waarvoor er wordt gespaard en dit moet schriftelijk worden vastgelegd.

(bron: http://www.aob.nl/doc/faq_caopo_2014_2015.pdf)

Vergoeding werknemers

Soms kun je als werknemer voor individuele coaching aanspraak maken op budget voor persoonlijke ontwikkeling van de werkgever en dit besteden aan coaching, training of opleiding. Dit is na te vragen bij Human Resources of bij de direct leidinggevende. Ook voor Counseling zijn er mogelijkheden voor vergoeding.

Wil je weten wat Coaching/Counseling voor jou kan betekenen? Kom dan eens langs voor een gesprek!

locatie 
Medisch Kwartier IJburg
Illustration
 
Illustration
 
Geplaatst op 8 november 2016, 15:41 uur
Deel dit: