Activiteit

Herdenking 4 mei - 19:30 Ed Pelsterpark

woensdag 4 mei 2022 , 19:30 - 21:00 uur
Illustration

4 mei – Herdenking op IJburg

Na twee jaar mogen we weer fysiek bij elkaar komen om te herdenken. 

We beginnen om 19:30 uur, zoals altijd in het Ed Pelsterpark. We herdenken op deze dag natuurlijk de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Daarnaast staan we ook stil bij allen die momenteel in oorlog leven, zoals in Oekraïne, maar ook in vele andere landen, voor wie het gevaar elke dag zo dichtbij is. 

We herdenken deze avond met verhalen: over de eerste deportaties van Joden in Amsterdam, over een stewardess die geheim agente voor de Britten werd en over haar collega’s die sabotagegroepen zouden organiseren. Allen kwamen in Mauthausen terecht. 

We herdenken ook met muziek. Tussen de toespraken speelt een celliste korte improvisaties en zingt het IJburgkoor twee liederen, een Mauthausenballade, en een lied voor Oekraïne. 

Na de herdenkingswoorden wordt de taptoe gespeeld en herdenken we met stilte. Daarna speelt de IJburgfanfare het volkslied en leggen we bloemen bij de vlag op de herdenkingsplaats. 

Na afloop kunnen we koffie of theedrinken in de aangrenzende Binnenwaai, kerk op IJburg. Voor de kinderen is er limonade. Daar wordt ook na 9 jaar afscheid genomen van het huidige 4 mei comité. We zijn dankbaar voor hun organisatie en inhoudelijke verdieping al deze jaren.
 
Mochten er mensen zijn die de organisatie willen overnemen, dan kunnen zij van ons ondersteuning krijgen. We horen dit heel graag. Het is belangrijk dat de kennis over oorlog en de ervaring met herdenken wordt doorgegeven. 

De herdenking is op het veld, maar voor wie niet lang kan staan zetten we stoelen neer.
 
Van harte welkom op 4 mei in het Ed Pelsterpark t/o nr. 8
Zie voor nadere informatie www.debinnenwaai.nl

Locatie
Ed Pelsterpark
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: