Activiteit

Flex Night Live: Erich Salomon door Oscar van der Wijk

donderdag 27 februari 2020 , 20:00 - 22:00 uur

Uit de serie ‘Fotografen & filmers van IJburgse straten, pleinen en hofjes’: Oscar van der Wijk over Erich Salomon (1886-1944), de fotograaf naar wie de Erich Salomonstraat op Haveneiland Is vernoemd.

De Joodse Salomon ontvluchtte nazi-Duitsland in 1933 en belandde in Nederland. Dankzij zijn talenknobbel, grote sociale vaardigheden en handigheid met fototechniek wist hij hier al snel een positie als fotograaf van politici, wetenschappers en kunstenaars te verwerven. Die had hij daarvóór ook al in Duitsland bereikt. Daar fotografeerde hij onder andere voor de Berliner Illustrierte Zeitung. Met veel flair én een camera stapte hij naar binnen bij diplomatieke topontmoetingen, zoals dat waarbij het Briand-Kelloggpact werd getekend (Parijs, 1928). In Nederland wist hij onder veel anderen Juliana en Bernard voor zijn lens te krijgen, tijdens hun huwelijk. In de VS fotografeerde hij een zitting van het Amerikaanse hooggerechtshof, iets wat verder maar één andere fotograaf schijnt te zijn gelukt. In 1944 werd hij vermoord in Auschwitz.

De Goudse fotograaf Oscar van der Wijk schreef een biografisch essay over Salomon en werkte mee aan een uitgave van een boek met foto's van de Duits-Nederlandse fotograaf en diens zoon Otto Erich Salomon (pseudoniem: Peter Hunter). Tijdens deze Flex Night Live gaat hij al zijn kennis van Salomon en diens fotografie met je delen.

Toegang: vrijwillige bijdrage.

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: