Bericht

Japanse duizendknoop in het Diemerpark

Geplaatst op 21 april 2022, 14:34 uur
Illustration

In het Diemerpark bevindt zich een groeiplaats van de Japanse duizendknoop. Deze plant kan de schermwand van het saneringsgebied beschadigen, dat onder de leeflaag ligt. Daarom wordt er, afhankelijk van de ontwikkeling van de groei,  begin mei gestart met het bestrijden van de plant met elektrische stroombehandeling (Root-Wave). Iedere stroomstoot geeft een harde tik. Er kan dus wat geluidsoverlast ontstaan tijdens de uitvoering.

Wat is de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop is een invasieve exotische plant met een zeer sterke groeikracht. De wortels kunnen door scheuren van constructies groeien en zo grote schade aanrichten. In de winter sterft het bovengrondse gedeelte af om in maart/april opnieuw te gaan groeien. De enige manier om de plant succesvol aan te pakken, is om het wortelstelsel te verwijderen of uit te putten. Door uitputting wordt het bovengrondse deel van de plant steeds kleiner en komt op termijn in het geheel niet meer terug.

Wat is de Root-Wave-methode?

Door iedere stengel wordt een elektrische stroomstoot van 5.000 Volt gejaagd. Hierdoor wordt de plant van binnenuit gekookt, van de wortels naar de bovengrondse delen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke geleiding in de planten, waardoor de elektrische lading zich door de stengels en wortels verspreidt en de hele plant verhit wordt. Door deze hitte verdampt al het vocht en barsten de plantcellen waardoor de plant dood gaat. Al snel komen er echter weer nieuwe scheuten op, de wortels laten zich niet zo makkelijk kapot krijgen. Daarom moet deze methode lange tijd herhaald worden: vijf keer per jaar en enkele jaren lang. Totdat de wortels geen energie meer hebben om te kunnen groeien, dan pas is de duizendknoop uitgeroeid.

Informatie en contact

Meer informatie over de Japanse duizendknoop, wat de gemeente er tegen doet en wat u zelf kunt doen als de plant in uw tuin staat, vindt u op  https://www.amsterdam.nl/duizendknoop.
Op de kaart ziet u waar de Japanse duizendknoop in Amsterdam voorkomt.

Heeft u algemene vragen over de Japanse duizendknoop? Dan kunt u contact opnemen via duizendknoop@amsterdam.nl. Hier kunt u ook melding maken van een groeiplaats die nog niet op de kaart staat.

Heeft u vragen over de werkzaamheden in het Diemerpark, dan kunt u contact opnemen met het meldpunt openbare ruimte via telefoonnummer 14020. Of met Linda Elings, Directievoerder Groen van Stadswerken, via diemerpark@amsterdam.nl

Deel dit:
1 reactie

Janneke Verwey

za 23 april 2022 10:20
Het was wel te verwachten, deze plant in het Diemerpark aangezien dit een voormalige vuilstortplaats is en deze plant het goed doet op vervuilde / giftige gronden. De plant heeft een zuiverende werking en wordt ook gebruikt om kankertumoren te genezen. Als we zorgen dat de aarde gezond en schoon blij... lees meer