Bericht

Zaterdag 26 juni : Opening Community Gardens @ SET

Geplaatst op 25 juni 2021, 10:15 uur

Het is zover! Na een paar maanden hard werken gaan de Community Gardens bij het wooncomplex SET officieel open; een groene oasis op Haveneiland, een plek die als een ‘healing, food en community garden’ dient voor alle buurtbewoners.

Het is er groen, gezellig, je kan er van alles leren over tuinieren, met buren afspreken, samen sporten of een beschut plekje opzoeken om te relaxen. In de tuin heb je het gevoel dat je midden in de natuur staat – ook al weet je dat je je in het hartje van een stadswijk bevindt. De tuin heeft ook een sociaal-maatschappelijke functie en zorgt ervoor dat Amsterdam ‘groener’ wordt. Op dit plan werd vorig jaar bij de eerste Oost Begroot massaal gestemd en we zijn enorm trots dat het ons gelukt is!

Als dit goed klinkt, lees dan even door. 

 WAT IS DAT….COMMUNITY GARDENs?
Als je het begrip letterlijk vertaalt, dan zeg je ‘gemeenschapstuin.’ Community Gardens klinkt beter en wij hebben veel (nog) niet-Nederlandstalige bezoekers en deelnemers, dus vandaar dat we graag de Engelse term erin houden. Onze ‘Community Gardens’ zijn een grote openbaar toegankelijke stadstuin waarin 32 moestuinbakken, fruitbomen, een speeltuin, zithoekjes onder de pergola’s, een wormenhotel en een insectenhotel en de ‘Garden of Recognition’, een tuin gedeelte waar je kan ontspannen en waar plek is om herinneringen op te halen aan geliefden, je familie, je thuisland).

WAT gebeurt er? In de moestuintjes worden door en voor buurtbewoners groenten, fruit en kruiden verbouwd. We onderhouden de tuin gezamenlijk en maken met z’n allen gebruik van wat er groeit.

Maar er gebeurt nog veel meer in onze tuinen. Er wordt nu samen een programma ontwikkeld met allerlei groene activiteiten, workshops, rondleidingen, zaden en stekken ruilbeurs, wildpluk excursies en misschien zelfs een eigen voedsel-coöp. Ook kunnen onze tuiniers en bezoekers gebruik maken van de faciliteiten van de Wereldhuiskamer waar altijd een gratis kopje koffie of thee voor je klaar staat en waar bijvoorbeeld ook groene proeverijen en buurteten georganiseerd kunnen worden. 

 

Illustration
 
Deel dit: