Bericht

Inzet vanuit de gemeente op preventie van en inzet op vuurwerkoverlast

Geplaatst op 18 december 2020, 10:51 uur

Het is december, een feestelijke maand met gezelligheid, eten en traditiegetrouw ook vuurwerk. Dit jaar geldt er een landelijk vuurwerkverbod. Handhavers en politie controleren strenger op het hebben of afsteken van vuurwerk. Samen met de bewoners van IJburg, Zeeburgereiland hebben een ‘actieplan vuurwerkoverlast‘ opgesteld. Lees hier de belangrijkste informatie over preventieve inzet en een aantal belangrijke telefoonnummers/websites.

Politie en Handhaving
1.    Overlast: Vuurwerkoverlast kunt u dit melden bij de gemeente via telefoonnummer 14 020 of meldingen.amsterdam.nl.
2.    Vernieling/gevaar: Maak melding bij de politie als u weet wie verantwoordelijk is voor vernieling of als iemand in bezit is van (illegaal) zwaar vuurwerk. Dit kunt u doen via het telefoonnummer van de politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
3.    Bij spoed: bel 112.
4.    Weet u waar groepjes kinderen of jongeren regelmatig hangen en vuurwerk afsteken, of weet u wie het zijn (heeft u bijvoorbeeld foto’s)? Laat het dan weten via het algemene nummer van de politie: 0900 8844 of aan uw wijkagent.
5.    Deel namen en foto’s niet via buurtveiligheid appgroepen.

Voorlichting
Voor jongeren:
1.    Social media campagne vooral gericht op jongeren. Doel: bewustwording vergroten wat hun gedrag betekent voor hulpverleners, mensen met huisdieren en ouderen.
2.    Voorlichting op scholen: lesmateriaal in de vorm van een spel en een quiz op sociale media. Er is vanuit de gemeente ook een stedelijke voorlichtingsfilm opgenomen.
3.    Voorlichting op scholen door HALT en vanuit Dynamo jongerenwerk.
4.    Voorlichting aan jongeren in samenwerking met de wijkagenten.

Voor ouders/bewoners:
1.    Algemene informatie op Amsterdam.nl; welk vuurwerk mag/welk niet, boetes, openbaar vervoer, melden vuurwerkoverlast.
2.    Voorlichting voor ouders/bewoners verspreid via kanalen gemeente en via de buurtveiligheid appgroepen waar nodig. Wilt u lid worden van een van de appgroepen? Mail dan naar ijburgveiligheid@gmail.com of naar zbeveiligheid@gmail.com.

IJburg specifiek
Een filmpje opgenomen met rolmodellen/jongeren uit de buurt en dit verspreiden op social media.
Het filmpje is te zien op YouTube.  


Illustration
 
Deel dit: