Bericht

Kunstwerk voor Steigerpark gekozen

Geplaatst op 26 november 2020, 13:36 uur

IJburg krijgt een nieuw park: het Steigerpark. In dit park is ook plek voor kunst. Bewoners van IJburg konden van vrijdag 6 tot en met vrijdag 20 november stemmen welk kunstwerk zij graag terugzien in het Steigerpark! De winnaar is bekend. Het kunstwerk van Rob Sweere wordt verder uitgewerkt.

Basecamp - Rob Sweere
Er zijn 194 stemmen uitgebracht. Er is 104 keer gestemd op Basecamp, het ontwerp van Rob Sweere. De overige 90 stemmen zijn uitgebracht op het kunstwerk van Jonas Wijtenburg. Het winnende kunstwerk bestaat uit vier kunstwerken, op verschillende plekken in het Steigerpark. De vier objecten zijn bekleed met verschillende houtsoorten. Het hout is een natuurlijk materiaal, duurzaam en het verbindt zich met het ecologische karakter van het park. Rob Sweere haalde zijn inspiratie uit de eerste bewoners van IJburg. Dat waren de bewoners van Steigereiland. Pioniers. Pionieren is een nieuw begin, vergezichten en je dromen waarmaken.  

Kunstwerk 1: dromen
In het kunstwerk is ruimte voor maximaal twee personen. De benen van de persoon/personen die in het kunstwerk zit(ten) blijven zichtbaar! Als je in het kunstwerk zit, dan kun je door een smalle spleet, schuin omhoog kijken naar de lucht, de ruimte in. 

Kunstwerk 2: ontmoeten
Een kunstwerk van twee objecten tegenover elkaar, met een afstand van 2,5 meter. In beide objecten is ruimte voor een persoon. De objecten zijn als het ware een vergroting van het menselijk lichaam en vormen samen onderdeel van een bol. 

Kunstwerk 3: boom
Onderdeel van het kunstwerk is een boom. Een zitplek waarbij een boom door een houten ring groeit. Door de jaren heen zien we hoe de boom groeit en daarmee ook het kunstwerk. 

Kunstwerk 4: vogels
Een uitkijktoren waar geen ruimte is voor mensen, maar wel voor de vogels. Dit kunstwerk komt in het ‘gesloten’ ecologische deel van het park. 

Vervolg
Rob Sweere gaat zijn ontwerp verder uitwerken tot een definitief ontwerp. Dit betekent dat het ontwerp zoals gepresenteerd tijdens de stemronde nog op (klein) punten kan wijzigen. Tijdens deze uitwerking gaan we hard aan de slag om de financiering van het kunstwerk rond te krijgen. Op het moment dat de financiering rond is en het ontwerp is goedgekeurd, wordt er een (omgevings)vergunning aangevraagd. Als deze wordt verleend, wordt het kunstwerk gemaakt en geplaatst. De plek waar het kunstwerk uiteindelijk geplaatst wordt, is afhankelijk van het definitieve ontwerp.

Deel dit: