Bericht

Leefregels op de oevers van Steigereiland Zuid

Geplaatst op 1 juli 2020, 08:51 uur

IJburg ligt in het water. Dat is een kwaliteit waar iedereen van wil kunnen genieten; in de zomer nog meer dan in de winter. Door de coronacrisis blijven veel mensen deze zomer thuis. Dan is het belangrijk dat we de openbare ruimte in de buurt samen delen en rekening houden met elkaar. Hier leest u meer over de (tijdelijke) leefregels op de oevers van Steigereiland Zuid.

Openbare oevers
De oevers van Steigereiland Zuid zijn groen ingericht en openbaar toegankelijk. Hier is iedereen welkom. Je kan er wandelen of picknicken en genieten van het uitzicht over het water. Er wonen ook mensen langs die oevers. Als je daar komt, is het prettig als je rekening houdt met de mensen die daar wonen. Tegelijkertijd is het verzoek aan de oeverbewoners om de oevers niet zodanig te “bezetten” met tuintafels, barbecues, boten en trampolines, dat anderen zich er niet meer welkom voelen. We vragen dus ook aan iedereen om zijn bootje, kano en andere spullen niet op de oever of in het riet achter te laten.    

Leefregels
Volgens de wet mogen mensen geen privé eigendommen in de openbare ruimte zetten. Maar een bloempot of een bankje langs de erfgrens kan ook gezellig zijn. Daarom stelt het stadsdeel leefregels vast voor de openbare, groene oevers van Steigereiland Zuid. We gaan daarbij uit van de wet, bieden wat ruimte aan oeverbewoners èn houden de belangen van oeverbezoekers in de gaten. Op Steigereiland Zuid houden we in 2020 de volgende leefregels aan:
    Op de openbare oevers mogen geen privé eigendom¬men staan;
    Vanaf 1 april tot 1 september wordt er in een zone tot 1,5 meter buiten de erfgrens niet gehandhaafd, zolang er op de dijk een strook van 3 meter vrij blijft van privé eigendommen (zie tekeningen voor toelichting).

Dat betekent dat waar de dijk smal is, mensen weinig (of geen) ruimte hebben om iets buiten hun tuin te zetten. Waar de dijk breed is, kan dat wel en blijft er ook nog veel ruimte over voor wandelaars.
In de winter moeten alle privé eigendommen worden weggehaald uit de openbare ruimte (dus ook binnen de 1,5 meter buiten de erfgrens).

Tijdelijk
De actuele omstandigheden, als gevolg van het coronavirus, dwingen de overheid nu om extra aandacht te hebben voor het juiste gebruik van de openbare ruimte. Bovendien bleek uit meldingen en klachten dat bewoners behoefte hebben aan heldere en eenduidige regels. Eerder was de gemeente gestart met een project waarin de gemeente samen met bewoners afspraken wilde maken over het gebruik van de oevers. Die discussie kon door de corona¬maatregelen niet worden voortgezet.
Bovenstaande leefregels gelden in ieder geval tot eind 2020. In het najaar bespreken we graag met bewoners hoe deze regels kunnen worden verbeterd.

Meld overlast
Iedereen mag gebruik maken van de oevers, maar dat wil niet zeggen dat alles mag. Neem afval dus mee en hou het rustig. Ervaart u overlast? Meld dat op telefoonnummer 14020, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. U kunt overlast hier melden.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact op nemen met Geertje Spinder, via Gebiedsteamijburg.zeeburgereiland.SDO@amsterdam.nl.

Deel dit: