Bericht

Verslag special IJburgDroomt-IJburgDoet met Theater Vrijburcht

Geplaatst op 21 november 2014, 12:25 uur
Donderdagavond 20 november vond een special van IJburgDroomt-IJburgDoet plaats in samenwerking met Theater Vrijburcht. Het thema: Buurtkracht + Zorg. Onder regie van Jeroen van Kemenade vonden 5 gesprekken plaats:
  • Cyntha Tubbing van Dynamo presenteerde de Buurtkamer aan het Ed Pelsterpark. Deze buurtkamer wordt binnenkort geopend en is bedoeld als veilige plek voor kwetsbare medebewoners. Diverse organisaties gaan activiteiten organiseren (waaronder Dynamo, Philidelpia, Road en Post-Oost).  Cyntha is vooral op zoek naar meer partners om samen activiteiten mee te organiseren en vrijwilligers die mensen uit de doelgroep willen begeleiden.
  • Jaap van den Beukel wil graag iets doen om de (ongeveer 800) bijzondere medebewoners op IJburg (mensen met een beperking, voormalig daklozen, etc) zichtbaarder te maken, en zo meer verbinding te realiseren. Een mogelijke vorm kan zijn om portretfoto's op canvas in de openbare ruimte te plaatsen, aangevuld met een website waarop via mini-documentaires het verhaal achter het portret wordt verteld. Dit kan ook als kunstproject worden gezien om meer mensen naar IJburg te trekken.
  • Maaike Riemersma wil graag theater Vrijburcht toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Uit het gesprek volgde onder andere dat de rolstoelvriendelijkheid omhoog kan. Maar ook dat het verstandig is om onderzoek te doen naar de behoeften van de doelgroep (met studenten), en meer samenwerken met de zorgaanbieders.
  • Cissy Majoor is kwartiermaker voor Stadsdeel-Oost en Ymere. Zij heeft als doelstelling om meer mensen met een beperking aan het werk te krijgen (mag als vrijwilliger, maar indien mogelijk ook betaald). Zij zoekt naar werk voor deze doelgroep op IJburg. Afgesproken is dat zij nu al (bijv. via Hallo IJburg en IJburg TV) zichtbaar gaat maken welk werk nu al gedaan wordt door deze doelgroep om anderen te inspireren om ook werk aan te bieden.
  • Mees de Lind besprak met een groep professionals en privé geïnteresseerden zijn ideeën rond het familiesysteem en 'dynamische dialoog' als middel om beter samen te werken in de jeugdzorg en gezinnen en jongeren daarbij te helpen in balans te komen.Voor meer informatie of participatie kun je hem benaderen.

Na een muzikaal intermezzo, verzorgd door de IJburgse gitarist Melle Weijters, waren er de volgende korte oproepen op de zeepkist.

  • Ellen Weers zou het fantastisch vinden als er op 5 mei in navolging van andere plekken in de stad waar dialoogtafels en bevrijdingsfestivals worden georganiseerd, ook op IJburg iets rondom bevrijdingsdag kan gebeuren. Zij hoort graag van ideeen en/of mensen die iets zouden willen doen.
  • Sabine Smulders wijst op het aanbod van Beter Buren. Beter Buren kan bemiddelen in situaties van overlast tussen buren. Zie www.beterburen.nl.
  • Jeroen van Kemenade wil graag op 5 december de gehandicapte kinderen van Omega (aan het Theo van Goghpark) de mogelijkheid bieden om een toneelstukje van OBS Laterna Magica bij te wonen. Hiervoor zijn 10 vrijwilligers nodig tussen 8 en 9 uur. Er bieden zich spontaan 5 mensen aan. Dus nog 5 te gaan. Wie wil helpen?
  • Els Paalman is ouder van een bewoner van Woongroep De Roef, waar 6 mensen wonen met verschillende beperkingen. Zij wijst erop hoe moelijk het blijkt te zijn om deze mensen op een natuurlijke wijze te integreren in hun omgeving, en doet een oproep aan iedereen om te kijken wat ze kunnen doen om de intergatie te bevorderen.
  • Judith Lekkerkerker, lid bestuurscommissie in Oost, kondigt de open dag in het Stadsdeelkantoor aan: woensdag 26 november van 17.00 t/m 20.00 uur. Dit is een goede kans om ambtenaren en bestuurders te ontmoeten, vragen te stellen en op prioriteiten te wijzen.
In januari 2015 is er weer een reguliere bijeenkomst van IJburgdroomt-IJburgDoet. De aankondiging zal plaatsvinden via hallo ijburg en via facebook. Wil je per mail op de hoogte blijven van de activiteiten van IJburgdroomt-IJburgDoet, meld je dan aan via deze link.



 
Illustration
 
Deel dit: