Bericht

Amvest wint met Jonas aanbesteding kavel 42A

Geplaatst op 21 juli 2017, 10:11 uur

Amvest heeft de selectie gewonnen voor toekomstige ontwikkeling op kavel 42A met het plan Jonas. Kavel 42A is de landtong in de haven van IJburg. Het gebouw is ontworpen door Orange Architects en is bouwkundig uitgewerkt door ABT Ingenieurs. De start van de bouw staat gepland voor 2019.

Jonas
De naam van het gebouw is afgeleid van het oude verhaal ‘Jonas en de Walvis’. In Jonas worden 250 appartementen gerealiseerd, zowel koop als middensegmenthuur. Op de begane grond is ruimte gereserveerd voor horeca, kantoren, flexwerkplekken, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’ met trappen. Deze rots, die ook de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek en kan ook dienstdoen als tribune bij evenementen en voorstellingen. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand. Het gebouw is erg duurzaam, omdat het voor een groot deel van hout gemaakt is.

Selectie
De gemeente is zeer verheugd met het resultaat van de selectie. De ingediende plannen zijn beoordeeld door een onafhankelijke, deskundige jury. Voor de jury is doorslaggevend geweest dat Jonas van buiten ‘uiterst subtiel en toch spectaculair inspeelt op het karakter van IJburg’, terwijl het van binnen een ‘nieuw gevoel van beschutting en warmte biedt’.

 

Deel dit:
3 reacties

Hennie C.D. van den Boogert

za 22 juli 2017 15:29
Fijn hoor, er komt een invulling voor kavel 42a.
Maar wat een gemiste kans om nu weer eens een gebouw te maken rondom de haven dat het licht mooi reflecteert in de haven, dat transparant is, en niet weer een 'kleur des doods' Wat is dat toch met de voorkeur van vele architecten voor die sombere gebouw... lees meer

Bep Visser

ma 24 juli 2017 12:12
Helemaal mee eens!! Kan er geen inspraak komen over de kleur steen?

Hennie C.D. van den Boogert

di 25 juli 2017 09:54
Het probleem is dat vele architecten en welstand-commissieleden een chronische chromofobie hebben, het is pas echt goed wanneer het ontwerp achromaten bevat als wit, grijs en zwart.