kompas op ijburg
THEMA: Schoonhouden. In dit thema zijn 22 wensen. Toon me alle wensen binnen dit thema

Maak een verschil

Ik kijk met lede ogen toe hoe de wijk steeds verder vervuild wordt. Ik heb er "schoon" genoeg van en wil iets bijdragen om de wijk op te ruimen, en niet eenmalig of 1 keer per maand. Ik wil ook iets van u vragen, namelijk of u even kunt wachten uw vuilnis weg te gooien op straat. Vaak staat er een vuilnisbak of container waar u uw vuilnis kunt weggooien, vaak op een paar passen van uw positie af.
Denk aan uw medebewoners en uw (toekomstige) kinderen. Deze leven en zullen leven in een wereld waar veel vervuild is, het water en vissen bijvoorbeeld die wij drinken en eten. Dit is een wereldwijd probleem.
"Het is niet mijn zaak", of "het is niet mijn probleem" is niet realistisch en zo schuiven we het probleem naar de volgende generatie.
Ik weet dat de mentaliteit veranderen moeilijk is. Als we elke keer dat we iets weggooien denken aan de dieren en mensen die doodgaan, (bijvoorbeeld de magen van vogels die vol komen te zitten met plastic en uiteindelijk niet meer kunnen eten omdat hun maag vol zit met plastic en een langzame pijnlijke dood tegemoet gaan) kunnen we ons bewust worden dat we deze aarde te leen hebben en de dieren (zoals de bij) niet mogen uitroeien want immers zijn we van hun afhankelijk.
Het klinkt heel prachtig en een goed idee, maar het is nóg beter als u zelf actie onderneemt.
Een stapje verder dan wachten tot u een bak tegenkomt is bijvoorbeeld onderweg naar buiten, een afspraak of tram/bushalte rond te kijken en wat u tegenkomt in een dichtbijzijnde bak te deponeren.
Het zal een in eerste instantie gek gevoel geven, ongemakkelijk, maar zodra u het heeft gedaan zal u tevreden zijn en heeft u peace of mind dat u in ieder geval heeft bijgedragen aan een schoner stukje van uw wijk en uiteindelijk dus ook een schoner stukje Amsterdam en wereld.
Ik dank u dat u dit heeft gelezen en misschien als u straks een momentje zit te peinzen, dat u nadenkt dat u net als ik een lener bent van dit stukje planeet en tevreden mag zijn dat u het netjes achterlaat voor de volgende generatie.
Ga met elkaar het gesprek aan over de realisatie van deze wens

Jannike Oltmans zegt op 23 juni 2017:
Ik kan helaas niet zien wie dit gepost heeft maar je kunt contact opnemen met Lieneke Koornstra de Doelder https://www.facebook.com/groups/1719971701666970/permalink/1780798002251006/
Zij zet zich met een aantal anderen ook in voor een schoon IJburg.
Groet, Jannike Oltmans
Sorry, there was an error on this page.