Bericht

Peilbesluit IJburg en Zeeburgereiland

Geplaatst op 21 juni 2018, 10:44 uur

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat dit jaar een nieuw peilbesluit (ideale waterpeil) vaststellen voor IJburg (Haveneiland en Steigereiland) en Zeeburgereiland. Het waterschap nodigt bewoners en organisaties uit om hun wensen en aandachtspunten vooraf kenbaar te maken, mee te denken in een klankbordgroep of achteraf te reageren op het voorgestelde peilbesluit.
 
Het ideale waterpeil
Het waterschap zorgt voor de juiste hoeveelheid water voor natuur, landbouw en scheepvaart. Zodat het water niet te hoog, maar ook niet te laag staat. Het juiste of ideale waterpeil leggen we vast in een peilbesluit. Voor het Steigereiland en Haveneiland heeft het waterschap in 2006 de ideale waterstand vastgesteld. Dat was toen vlak na de bouw van Steigereiland en Haveneiland. Met het oog op klimaatverandering houden we rekening met meer wateroverlast, daarom wordt in 2019 opnieuw het peilbesluit vastgesteld voor IJburg en Zeeburgereiland.
 
Wat betekent dat voor bewoners?
Hoe hoog het water in de omgeving staat kan van invloed zijn op woongenot of belangen van bewoners en organisaties. Het waterschap nodigt bewoners en organisaties uit om hun wensen en aandachtspunten vooraf kenbaar te maken, mee te denken in een klankbordgroep of achteraf te reageren op het voorgestelde peilbesluit.
 
Rolf Steenwinkel, bestuurder bij het waterschap: "Ik roep alle gebruikers van de grachten op Haveneiland en de bewoners van de waterwoningen op Steigereiland op om mee te komen denken met het waterschap, wij horen graag wat jullie wensen zijn."
 
Waarom een nieuw peilbesluit?
In de afgelopen tien jaar zijn problemen met het peilbeheer van het watersysteem van IJburg 1ste fase geconstateerd. Daarom evalueert het waterschap het peilbesluit van 2006 en bekijkt mogelijke aanpassingen in het beheer om te komen tot een goede waterkwaliteit en water op voldoende hoogte. Door de kredietcrisis zijn stedebouwkundige ontwikkelingen stil komen te staan. Voor het Zeeburgereiland zijn daarom samen met de gemeente Amsterdam extra (nood)maatregelen genomen in het beheer, zoals tijdelijke bemaling van het oppervlaktewater. Een open verbinding met het aanliggende Noordzeekanaal wordt nu overwogen. Genoeg redenen om voor het Zeeburgereiland een nieuw peilbesluit te nemen. Hiermee wordt een kader geboden voor verdere stedebouwkundige ontwikkelingen.
 
Kijk voor meer informatie op de website van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Illustration
 
Deel dit: