Nieuw bericht

IJburgDroomt-Special: Jongeren, statushouders en de wijk

geplaatst op 1 december 17, 11:58 uur, door Ellen Weers

IJburgDroomt-IJburgDoet organiseert al jaren netwerkavonden voor en door actieve IJburgers. Donderdag 16 november vond de 25e editie plaats in het IJburgcollege 1. Het doel van deze avonden is altijd hetzelfde: IJburgers met hart voor de wijk een platform te bieden om hun ideeën voor de wijk te delen met buurtgenoten.

De 25e editie werd gevierd met een grote TAART voor iedereen en had daarmee een feestelijke tint. Verder was deze editie in haar geheel gewijd aan het verzamelen van ideeën om de statushouders en jongeren (met name studenten) die in mei 2018 op IJburg komen wonen te ondersteunen bij het vinden van hun weg in de buurt. En andersom, om IJburgers te ondersteunen bij het vinden van de weg naar de nieuwe groep bewoners.

Onder de bezielende en muzikale leiding van Kamille Kres en haar IJburgDroomt-team hadden zo’n 75 bewoners aangevuld met medewerkers van verschillende maatschappelijke organisaties, een inspirerende avond. Er was ruimte voor netwerken, voor samenzang, voor een mop en vooral voor ideeën en plannen. Bijvoorbeeld om de statushouders op feestelijke wijze welkom te heten, de weg te wijzen naar de beste koffie op IJburg, naar sportclubs, allerlei activiteiten op IJburg,  naar een wijkmaaltijd en nog veel meer.

Ook was er ruimte voor bezwaren, voor zorgen. Want die zijn er ook bij sommige bewoners. Door hierover te praten worden deze concreet en kan worden gezocht naar manieren om hierin tegemoet te komen. Praten helpt, dat schept gezamenlijkheid. Nu en straks en daarom was ook Socius, de toekomstige beheerder van het wooncomplex waar de studenten en statushouders zullen gaan wonen, al aan tafel.

25 januari: Aan de slag!

16 november was een mooie kick-off en wie zin heeft om betrokken te blijven: er is een vervolg! Kom 25 januari  naar het ‘werkcafé’ waar ideeën worden omgezet naar concrete activiteiten. Adviseurs met ervaring in het begeleiden van statushouders zullen hier ook aanwezig zijn om mee te denken. Niet alles moet ‘meteen’ klaarstaan als de statushouders inhuizen: de nieuwe bewoners hebben ook tijd nodig om te ‘landen’, hun administratie op orde te krijgen, de verplichte taal- en inburgeringslessen te regelen en 1000 dingen meer.  Dus er zullen korte- en langere termijn projecten komen.

Voor wie die dat allemaal te lang vindt duren en niet opziet tegen een kwartiertje fietsen naar de buren van het Zeeburgereiland.. daar wonen inmiddels bijna 100 statushouders in een nagelnieuwe wijk die zeker ook wat ondersteuning kunnen gebruiken! Ook daar kan het gesprek 25 januari over gaan.

Iedereen die erbij was in het IJburgcollege: Nogmaals HEEL VEEL DANK voor alle inspiratie en goede ideeën.

Iedereen die er niet bij was maar wel een bijdrage wil leveren aan een snelle -wederzijdse- integratie: kom 25 januari en sluit je aan bij 1 van de projecten. (Locatie: waarschijnlijk Flexbieb maar komt nog informatie over; hou Hallo IJburg in de gaten).

Een mailtje sturen om kenbaar te maken waar je belangstelling naar uitgaat kan natuurlijk ook: stuur dat graag naar mij, gebiedsmakelaar voor IJburg en het Zeeburgereiland op e.weers@amsterdam.nl

2 foto's


1 reactie

Paul Engel

Het was een mooie avond, dank voor het organiseren.
1-dec-2017 16:03
Wil je ook reageren? Meld je dan aan