Activiteit

less is more

do 29 jul 2021 - za 21 aug 2021 , 11:00 - 18:00 uur

less is more | minimalisme in beeld en geluid

Een tentoonstelling van minimalistische kunstwerken, door Stichting Polderlicht geselecteerd uit de vaste collectie van Factor IJ, alsmede een viertal concerten met minimalistische muziek i.s.m. Moving Furniture Records.

 “What you see is what you see.” – Frank Stella, minimal artist

Minimal art gaat over kleur, compositie, vorm, lijn en textuur in plaats van over maatschappelijke en/of persoonlijke context. Mimimal music gaat over structuur, ritme, herhaling en klankkleur in plaats van over een tekst en melodie. De vorm valt in beide gevallen volledig samen met de inhoud… beter gezegd: de vorm is de inhoud. Een minimalistisch kunstwerk of muziekstuk biedt maximale ruimte voor individuele verbeelding, gedachten, mijmeringen.

Stichting Polderlicht selecteerde een aantal van de meest minimalistische kunstwerken uit de collectie van Factor IJ en stelde daarmee een verstilde tentoonstelling samen. Het eveneens in Amsterdam-Oost gevestigde platenlabel Moving Furniture Records verzorgt een aantal bijpassende concerten. Het label is gespecialiseerd in een specifieke vorm van minimal music: drones (zeer lang aangehouden noten) en microtonen (minieme klankverschillen) die een hypnotiserende uitwerking hebben op de luisteraar. Deze muziek vraagt om concentratie en kan dan ook het beste liggend en met de ogen gesloten worden ondergaan. Neem daarom vooral een (yoga)matje mee (en kom op tijd!)

PROGRAMMA:

Donderdag 29 juli 16.00-18.00 uur: Opening

Zaterdag 31 juli 16.00 uur:
Coen Oscar Polack weeft langzaam opgebouwde ambienteske klanktapijten en vermengt daarbij ‘romantische’ natuur-, ruis en bruisgeluiden met electronisch gemanipuleerde klanken uit synthesizers, gitaar en/of saxofoon.

Zaterdag 7 augustus 16.00 uur:
Op basis van mathematische principes combineert Reinier van Houdt even virtuoos als minimalistisch pianospel met field recordings, opgevangen gesprekken en radiosignalen. Deze middag zal Reinier putten uit de lockdown-journals die hij afgelopen jaar maakte.

Zaterdag 14 augustus 16.00 uur:
Orphax is het minimal ambient en drone-project van Sietse van Erve (foto). Tijd, ruimte en microtonaliteit komen samen in een ogenschijnlijk statische vorm van geluid waarin ontwikkeling van de muziek ondergeschikt is aan het verliezen van tijdsbesef.

Zaterdag 21 augustus 16.00 uur:
In haar project ‘Sound Topographies’ bewerkt geluidskunstenaar Fani Konstantinidou culturele en sociale ‘identiteiten’ – muzikale fragmenten, gesproken taal en dagelijkse geluiden – tot drones, noise, aritmische melodieën en atonale ritmes.

De concerten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats met inachtneming van de dan geldende coronaregels. Gelieve u vooraf aan te melden via info@factor-ij.amsterdam

Meld je aan

Locatie
Factor IJ, Pampuslaan 11, 1087 HPAmsterdam
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 14 jaar

Gestart op do 29 juli 2021. Beëindigd za 21 augustus 2021
Illustration
 

Aantal aangemelde deelnemers: 1

Deze mensen komen:
- Maaike Riemersma

Meld je aan
Deel dit: