Activiteit

Meer dan 11.000 huishoudens IJburg over op gft scheiden

donderdag 24 juni 2021 , 16:30 - 17:30 uur

Meer dan 11.000 huishoudens op IJburg gaan over op het apart scheiden van gft. Een paar jaar geleden gaven IJburgers aan dat zij hun gft liever gescheiden weggooien. Steigereiland met zo’n 2.000 huishoudens ging eind 2018 al over. De rest van IJburg, zo’n 9.000 huishoudens volgt nu: bij hen in de buurt zijn ondergrondse gft-containers geplaatst en mensen met een tuin en achterom krijgen een groene rolcontainer. IJburg is het grootste gebied in Amsterdam waar gft inzamelen vanaf nu mogelijk is. Om deze mijlpaal te vieren gaat wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) op bezoek in IJburg.

Samen met Amsterdamse chef-kok Roberto Sleutelberg (chef bij Rayleigh & Ramsay en Café Kobalt) staat de wethouder in de Lumièrestraat in een ludieke tot keuken omgebouwde afvalcontainer. Hier wordt een maaltijd bereid van groente en fruit met een beurs of rot plekje dat anders in de gft-bak zou verdwijnen. Op die manier laten zij aan IJburgers op straat zien en proeven dat groente-, fruit- en etensresten een smaakvol tweede leven kunnen krijgen. En dat het gft, dat je bij het snijden overhoudt, nu voortaan in de gft-bak kan.

Datum:                donderdag 24 juni 2021
Tijdstip:              16.30 uur
Locatie:               Hoek Lumièrestraat/Maria Austriastraat

Eerste maaltijd voor initiatiefnemer gft scheiden  
Het koken vindt buiten plaats in de Lumièrestraat. Dit heeft een reden: hier woont Janneke Verwey, zij was het die samen met Jeske Rutgers in 2017 de petitie startte die 1.000 handtekeningen opleverde en er uiteindelijk mede toe leidde dat de gemeente besloot in IJburg gft te laten scheiden en apart in te inzamelen. Janneke Verwey krijgt van de wethouder symbolisch de eerste maaltijd overhandigd. Voorbijgangers worden ook getrakteerd op een bordje eten en een gft-aanrechtbakje.

Op weg naar een circulaire stad
Het apart inzamelen van gft is belangrijk om de lokale doelstellingen en de landelijke milieudoelstellingen te halen. Amsterdam wil in 2030 een halvering van het gebruik van nieuwe grondstoffen bereiken, en in 2050 een volledig circulaire stad zijn. Komende jaren kunnen daarom steeds meer Amsterdammers hun gft apart inzamelen. Amsterdammers produceren gemiddeld 238 kilo restafval per jaar, waarvan 88 kilo groente- fruit en etensresten. Dat is zonde, want al dat gft-afval kan 100% gerecycled worden tot nieuwe producten zoals biobrandstof en compost. 

Aanmelden persmoment donderdag 24 juni
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Selma Hetharia, woordvoerder Stadsbeheer, s.hetharia@amsterdam.nl. Voor meer informatie is zij bereikbaar op 06 1872 6989.

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: